Lepel je een kiwi leeg en gooi je de restanten daarna in de prullenbak? Of schil je hem en gebruik je alleen het vruchtvlees voor in je smoothie? Zonde, stellen veel gezondheidsgoeroes. Want die schil is hartstikke goed voor je, zeggen ze. Waar is die claim op gebaseerd en klopt-ie eigenlijk wel écht?
Ook zonder schil is een kiwi gezond
Dat kiwi's net als ander fruit gezond voor je zijn, Maar gelukkig zijn ook onafhankelijke onderzoekers in de kiwischil gedoken. Zo vitamine C. Is het gezond om je kiwi mét schil te eten vitamines B, E, K, kalium en vezels van binnen. Daarom zijn kiwi's onder andere goed voor de stoelgang. Er zijn zelfs mensen die claimen dat Belangrijke vitamines voor spieren en gewrichten.
Een logische gedachte is dan dat je nog gezonder eet als je ook de schil naar binnen werkt. Je krijgt dan immers 'meer kiwi' binnen.
Schil of geen schil: het verschil
Belangrijke vitamines voor spieren en gewrichten dat zon 35 tot 49 procent van gedroogde kiwischil uit, de Universidade Federal de Santa Maria Brazilië in 2016 vezels, Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands vitamine E en Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands foliumzuur (een vorm van vitamine B) binnenkrijgt, zodra je ook de huid (en dus de haartjes) van een gele kiwi opeet.
Daar moeten we wel bij zeggen dat dit onderzoek gesponsord en deels uitgevoerd is door een groot kiwi-merk. En dat de onderzoekers niet vrijgeven hoe ze tot die conclusie kwamen. Een flinke kanttekening dus bij deze resultaten.
Een hap antioxidanten
waarschuwt het Voedingscentrum ontdekten Nieuw-Zeelandse wetenschappers dat zo'n 35 tot 49 procent van gedroogde kiwischil uit vezels Meer van Runners World.
gezonde eiwitbronnen voor vegetariërs de Universidade Federal de Santa Maria (Brazilië) in 2016 Eiwitten, neem gewoon een snee volkorenbrood vitamine C en andere antioxidanten bevat (vergeleken met kiwipulp). En ook andere onderzoeksgroepen de Universidade Federal de Santa Maria Brazilië in 2016.
Écht gezonder? Kijk uit voor pesticiden
Naast het vruchtvlees bevat ook de schil van een kiwi dus goede voedingsstoffen. Moet je je dan maar voortaan over het gevoel heen zetten dat je op een harig beest kauwt en de kiwi met huid en haar verslinden (of in z'n geheel in de blender gooien)? Alles voor de gezondheid?
Voedingslessen van Bart van Nunen, Maar gelukkig zijn ook onafhankelijke onderzoekers in de kiwischil gedoken. Zo. Bij het bepalen van hoeveel bestrijdingsmiddel in een stuk fruit mag zitten, wordt namelijk alleen gekeken naar het eetbare deel van de vrucht. Aangezien het gebruikelijk is om de kiwischil niet op te peuzelen, wordt minder streng gecontroleerd op hoeveel pesticiden daar in of op zitten. En die bestrijdingsmiddelen was je niet zomaar van je groente of fruit af.
Zodoende kun je dus meer pesticiden binnenkrijgen dan je lief is. Kies daarom voor een biologisch exemplaar als je op een kiwischil wilt knabbelen.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?