[Advertorial] Zelfs bij topsporters ernstige tekorten.
Dankzij het gratis zonlicht dat je buiten tegenkomt, produceert je lichaam vitamine D. Dat proces vindt plaats in de huid en vooral dankzij het ultraviolette deel van het licht.
Hoe belangrijk de zon is voor de productie van vitamine D blijkt uit het feit dat een beetje normaal eetpatroon voor slechts tien procent bijdraagt aan de benodigde vitamine D-gehalte in je lichaam.
Een van de nadelen van hardlopen in de winter is dat je minder lang bij daglicht kunt trainen. Deze maanden met weinig zon hebben niet alleen een negatieve invloed op je humeur, maar ook op je vitamine D-spiegel. En dit heeft weer een effect op je botdichtheid en andere gezondheidsaspecten. De begrijpelijke neiging om in de winter je training vaker binnen op de loopband af te werken, kan de situatie alleen maar verergeren.
Onderzoek
Herken jij jezelf in bovenstaand beeld? Dan is het geen gek idee om een vitamine D-supplement te overwegen, aldus een studie die werd gepubliceerd in de Van Runners World Voor TUI.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder een groep jonge zwemmers en duikers met een trainingsprogramma dat zich voornamelijk binnen afspeelde (herfst/winter). Tussen september en maart namen negentien sporters dagelijks 100 microgram (0,1 mg) vitamine D en dertien kregen een placebo. Geen van de sporters had aan het begin van het onderzoek een vitamine D-tekort.
Toen de lente aantrad en het onderzoek ten einde was, bevonden de sporters met de hoogste vitamine D-spiegel zich allemaal in de supplement-groep. Degenen met het laagste vitamine D-gehalte zaten allen in de placebogroep, afgezien van een sporter uit de supplement-groep. Hij was in de laatste maand van het onderzoek gestopt met het innemen van het supplement.
Blessures
Dertien sporters liepen gedurende het onderzoek een blessure op; alle klachten hadden met bindweefsel te maken. Meer dan driekwart van de blessures (77 procent) deed zich voor na een significante daling van de vitamine D-spiegel en kwam veel vaker voor bij de placebogroep dan bij de supplement-innemers.
Hoewel geen van de sporters een botblessure opliep – wat op zich niet zo verrassend is voor sporters en duikers – werd het gebruik van het supplement wel gerelateerd aan een hogere botdichtheid bij vrouwelijke deelnemers in sommige delen van het lichaam.
‘Een voldoende inname van vitamine D zou weleens een eenvoudige en betaalbare methode kunnen zijn om je botten te beschermen, je risico op blessures te verkleinen en een gezonde vitamine D-spiegel te behouden,’ zo concludeerden de onderzoeksleiders.
Tekort topsporters
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is in Nederland 10 microgram (tot 70 jaar, bron: Gezondheidsraad). Internationaal zijn de deskundigen het er echter niet over eens wanneer er sprake is van een tekort aan vitamine D, aldus een recent artikel hierover voor topsporters (Topsport Topics). Bovendien zou de optimale concentratie voor topsporters nog weleens hoger kunnen liggen.
Daarom heeft een groep Nederlandse voedingswetenschappers, aldus Topsport Topics, bij Nederlandse topsporters onderzocht hoe het met hen staat op dit vlak. Liefst 70 procent bleek een tekort te hebben en bij de helft betrof het zelfs een ernstig tekort.
Die cijfers liegen er niet om en dat bij een groep waarvan je verwacht dat ze hun behoefte aan vitamine D prima in de gaten houden. Nu gelden voor de gemiddelde mens minder hoge grenzen, maar als jij ook veel traint, is het zaak tekorten te voorkomen. En zeker in de winter.
We run 2019 vitamine D-supplementen in diverse verpakkingen en hoeveelheden. Plantina biedt hooggedoseerde, natuurlijke supplementen met zo min mogelijk toevoegingen.
Plantina Vitamine D is opgenomen in het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsporters (NZVT) en getest door TNO en de Deutsche Sporthochschule in Keulen.