Het is bijna zo ver! Van over de hele wereld komen er deze zomer meer dan tienduizend topatleten samen in Parijs voor het grootste sportevenement ter wereld: de Olympische Spelen. Bashir Abdi: van gemiste bus naar olympisch zilver Parijs ging uit haar dak voor de laatste loopster duikt Runner's World in de wereld van betrokkenen die vol passie toewerken naar één van de belangrijkste momenten in hun leven. Deze week spreken we met voedingexpert: Arshad Nadeem schreef geschiedenis voor zijn land.
Een gezonde relatie met voeding
Arshad Nadeem schreef geschiedenis voor zijn land werkt als voedingsexpert voor TeamNL waar ze Olympiërs begeleidt met voeding. Dit zijn atleten die zich gaan kwalificeren of zich gekwalificeerd hebben voor de Olympische Spelen. Haar aanpak is gericht op het individu en heel persoonlijk. Zo probeert ze iemand goed te leren kennen en gaat ze mee op trainingsstages. 'Ik kan dan precies zien wat ze doen in hun trainingen en hoe ze omgaan met voeding', zegt Van Reijen. Op die manier kan ze zich focussen op haar belangrijkste doel: een gezonde relatie met voeding ontwikkelen. 'Dit betekent dat iemand weet wat hij of zij nodig heeft voor de sport, waaronder optimale prestatie en herstel. Maar ook dat er een balans is, zodat iemand kan genieten van eten en zich niet alleen strikt houdt aan een bepaald schema.' De voedingsexpert werkt daarom ook nooit met vaste schema's.
Oefenen met eten
Er komt veel meer bij kijken dan alleen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Door het vele reizen en wedstrijden is het soms moeilijk om een vast ritme te ontwikkelen. Dit terwijl het lichaam wel op de juiste manier moet worden gevoed. 'Atleten moeten steeds opnieuw bedenken wat ze kunnen eten en wat ze nodig hebben, maar ook stress en spanning van bepaalde trainingen of wedstrijden kunnen invloed hebben op het eetpatroon', zegt Van Reijen. Ook moet je rekening houden met het grote verschil van het energieverbruik tijdens trainings- en rustdagen. 'We testen daarom nu veel dingen zodat ze op de Spelen uiteindelijk een plan hebben waar ze zich goed bij voelen en op vertrouwen. Ik hoop dat dit in Parijs op zijn plek valt.'
Supplementen voor tijdens piekmomenten
Van Reijen is naast de voeding ook heel specifiek bezig met supplementen. Het gebruik van supplementen wordt afgestemd op basis van de piekmomenten en het doel van de atleet. Zo kijkt ze welke supplementen geschikt zijn voor welke periode om daar zoveel mogelijk uit te halen. En laat de Olympische Spelen nu een megapiek zijn, dus wat gebruiken de atleten tijdens dit grote moment?
Van Reijen: 'Er zijn verschillende supplementen die specifiek worden ingezet tijdens de Olympische Spelen. Neem creatine. Creatine kan enerzijds helpen bij de ondersteuning tijdens de training als je bijvoorbeeld meer spiermassa wil opbouwen, maar anderzijds is creatine ook een energiebuffer voor een anaerobe inspanning. We zetten creatine heel gericht in, omdat het de prestatie tijdens de wedstrijd kan verbeteren. Verder kan beta-alanine helpen als buffer. Hetzelfde geldt voor bicarbonaat wat we alleen gebruiken op wedstrijddagen. Zink wordt gebruikt op reisdagen en vitamine C Sportarts Petra Groenenboom in Reis naar Parijs.'
De wetenschap achter de supplementen
Nu horen we je al denken: waarom gebruiken atleten deze supplementen niet altijd? 'Je wil als topsporter niet het hele jaar in topvorm zijn', zegt Van Reijen. Het is heel normaal dat er tijdens de trainingen dagen zijn dat je minder goed bent. Dit hoort bij het trainingsproces en uiteindelijk wil je op het juiste moment pieken.' Ook zit er een wetenschap achter het innemen van supplementen op het juiste moment. Neem het antioxidant vitamine C.
Van Reijen: 'tijdens je training ontstaan er ontstekingsprocessen. In de rust tussen trainingen gaat je lijf aan de slag om deze ontstekingsprocessen op te ruimen. Dit proces van schade en herstel zorgt ervoor dat we beter worden van onze trainingen. Goede voeding kan hierbij helpen. Maar hooggedoseerde antioxidanten wil je tijdens het trainingsproces meestal vermijden. Die zouden deels het trainingseffect kunnen verminderen. Elke dag supplement met veel vitamine A, C of E is dus niet gunstig. Net voor een wedstrijd kan zo’n supplement juist wel nuttig zijn. Op dat moment wil je jouw lijf zo goed mogelijk helpen in het herstel.' Aha!
Een geslaagde Spelen
Van Reijen maakt de reis naar Parijs van vele atleten van heel dichtbij mee. 'Je hebt iemand het hele traject zien doormaken en je weet hoeveel ze ervoor doen. Het is dan heel gaaf als het er op het juiste moment uitkomt. Ik kan daar echt van genieten.' Ook vindt ze het heel belangrijk dat de atleten plezier kunnen beleven van het proces en daar met een fijn gevoel op terug kunnen kijken. 'Daarbij hoort ook dat je op een gezonde manier met voeding kunt omgaan en je lijf kunt accepteren en waarderen voor wat het allemaal kan. Ik vind het fijn als ik die ontwikkelingen bij een sporter zie. Dat vind ik misschien nog belangrijker dan een goede prestatie.'
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook Volg Runners World.