Runner's World online editor Anna woont nu een aantal maanden in Australië en dat heeft haar hele hardloopwereld op zijn kop gezet. Benieuwd naar haar verhaal en waar je op moet letten? Lees dan snel verder.
Emigreren naar de andere kant van de wereld
Een aantal maanden geleden verliet ik Nederland voor Australië. Ik moest onder andere afscheid nemen van de redactie van Runner’s World, maar ook van mijn vertrouwde hardlooproutes. Gelukkig is het mooie aan hardlopen dat je het overal in de wereld kunt doen én het een perfecte manier is om een nieuwe omgeving te ontdekken. In Australië gaat dat gepaard met een prachtige natuur en bijzondere dieren, maar ook met met intense hoogtemeters, een compleet ander klimaat, (extreme) temperaturen en eventuele aanvallen van Australische eksters, oftewel megpies (deze vogels vallen regelmatig wielrenners en hardlopers van achteren aan om hun eieren of kuikens te beschermen).
Compleet nieuw klimaat
Ik ben tot op heden nog niet het doelwit geweest van deze prachtige - soms angstaanjagende - vogels, maar vooral van het klimaat. Ik woon in de Australische staat New South Wales in een dorpje aan de kust genaamd Bulli. En ondanks de verkoelende zeebries, is de zon hier behoorlijk krachtig en kun je het echt op je huid voelen branden tijdens een duurloop. Ik wen hier langzaamaan steeds meer aan, maar ben me er ook van bewust dat de Australische zomer nog moet komen. Op warme dagen loop ik dan ook voornamelijk in de ochtend om de zon te vermijden.
En over het klimaat gesproken! De regenbuien kunnen hier iets anders uitpakken dan in ons kikkerlandje. Mijn naïviteit om met een storm op komst alsnog te gaan hardlopen, heeft ervoor gezorgd dat ik compleet doorweekt en met klapperende tanden thuis kwam. Dat doe ik de volgende keer niet meer!
Populaire sport: hardlopen verbindt wereldwijd!
Ik ben tot over mijn oren verliefd op het land, maar wat ook mijn hart heeft veroverd is hoeveel mensen hier hardlopen. Uit de gegevens van Sport Australia and research blijkt dan ook dat drie miljoen Australiërs hardlopen. Hierdoor is het een van de grootste en populairste sporten van het land! Je ziet dan ook elke dag veel mensen hardlopen, maar zijn er ook veel hardloopgroepjes waar je je bij kunt aansluiten. Zo loop ik sinds kort ook een duurloop met een groep - genaamd Column Susan Krumins: De teugels laten vieren - om mensen te leren kennen. Hardlopen verbindt wereldwijd!
Column Susan Krumins: De tijd loopt door parkruns. Een parkrun is een wekelijkse vijf kilometerloop op 479 plekken in het land waar je gratis aan mee kunt doen. Ze zijn perfect om jezelf uit te dagen, maar ook om te oefenen om te lopen tijdens een race. Je hebt ze trouwens ook op 19 Volg jij Runners World al op, Hasna el Maroudi deelt levenslessen uit de Sahara.
Bizarre hoogtemeters
Ik heb het geluk om ongeveer tweehonderd meter van de kust af te wonen, dus ik loop bijna elke dag langs de prachtige oceaan. En dat is niet alleen beeldschoon, maar ook handig als je net als ik snel de weg kwijt raakt. Bovendien probeer ik op deze manier de bizarre hoogtemeters nog te ontwijken. Die zijn namelijk niet mals en vragen een compleet andere soort fitheid van je lichaam.
De eerste maanden ben je vooral aan het bijkomen van het emigreren en wen je aan de nieuwe omgeving - en staan je hardloopgoals op een laag pitje. Maar nu ik langzaamaan gewend ben, heb ik weer energie voor een nieuwe uitdaging. dus bij deze: ik ga de heuvels binnenkort echt in mijn training verwerken. Wist jij namelijk dat heuveltrainingen plekken in Nederland?
Hardlooproutes ontdekken
Naast de kust heb je ontelbaar veel mooie hardlooproutes die ik nog allemaal moet ontdekken en dat doe ik simpelweg door gewoon te lopen, Google in te zetten en met behulp van de locals. Zo zijn er in Australië veel trailrun groepjes waar je mee kunt lopen om echt de ongerepte natuur in te gaan. Mijn eerste trailrun staat binnenkort in ieder geval op de planning, maar mijn andere runs blijf ik voornamelijk langs de kust doen. Ik ben er namelijk gek op om na het hardlopen de oceaan in te duiken. En als je gelukt hebt, zie je ook soms walvissen en dolfijnen!