We ontvangen mogelijk commissie via links op deze pagina, maar we raden alleen producten aan waar wij als redactie achter staan
Hardlopen met een gewichtsvest? Dit zijn de voordelen
Hardlopen met een gewichtsvest? Dit zijn de voordelen.
Heb je bepaalde hardloopdoelen? Of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan kun je gaan trainen met een gewichtsvest tijdens het hardlopen. Het heeft namelijk veel voordelen, maar je moet het wel op de juiste manier aanpakken. We zochten uit waar je op moet letten - en hebben gelijk 5 goede gewichtsvesten op een rij gezet.
meer calorieën dan als je normaal zou gaan hardlopen. Heb je laatst een rug- of hartoperatie ondergaan? Dan kun je niet gaan hardlopen met een gewichtsvest totdat je volledig bent hersteld - en toestemming hebt van de arts. Ook als je last hebt van je ademhaling kun je beter een gewichtsvest laten liggen. Hetzelfde geldt als je nog nooit hebt hardgelopen of niet gewend bent aan trainingen met gewicht (zoals krachttraining)
Wat zijn de voordelen van hardlopen met een gewichtsvest?
Je zult met een gewichtsvest in eerste instantie minder snel hardlopen, maar het kan uiteindelijk je hardloopprestaties verbeteren. Hardlopen met een gewichtsvest (ook al ga je langzamer) is uitdagender dan dezelfde training zonder dat extra gewicht. Dit komt doordat je de belasting verhoogt, wat zorgt voor een nieuwe uitdaging voor het lichaam. 'De ademhaling gaat sneller omhoog wat het uithoudingsvermogen kan verbeteren, terwijl je de kans op blessures vermindert', zegt coach Jason Fitzgerald. Ook verbrand je meer calorieën dan als je normaal zou gaan hardlopen. Wil je meer spieren opbouwen? Dan kun je beter beginnen met krachttraining. Hardlopen met een gewichtsvest heeft namelijk niet hetzelfde resultaat voor je spieren als krachttraining.
Is hardlopen met een gewichtsvest iets voor mij?
Kijk eerst of je doelen aansluiten bij het trainen met een gewichtsvest. Wil je bijvoorbeeld het aantal kilometers of de snelheid verhogen en je voorbereiden op aankomende races? Dan kan een gewichtsvest je hierbij helpen. Het is verstandig om eerst de snelheden en afstanden te testen zonder gewichtsvest. Op die manier heb je vergelijkingsmateriaal en kun je nagaan of een gewichtsvest iets kan toevoegen aan je training. Doe dit elke twee tot vier weken. Ook is het verstandig om Nu met 14% korting.
Waar moet je opletten bij hardlopen met een gewichtsvest?
Hardlopen met een gewichtsvest verhoogt de belasting waardoor de kans op een blessure (bij een verkeerde aanpak) kan toenemen. Trek daarom alleen een gewichtsvest aan voor kortere, rustige runs – en doe dit niet op hersteldagen. Ook is een rustige opbouw erg belangrijk. 'Het lichaam is tot veel toe in staat, maar we willen het proces vaak overhaasten en dat kan ons in de problemen brengen', zegt Fitzgerald. Hou rekening met (individuele) langere hersteltijden en wees geduldig om blessures te voorkomen. Draag het daarom niet in de aanloop naar een wedstrijd. Blijf ook inchecken met je lichaam en stel jezelf vragen. Heb ik last van pijntjes? Boek ik progressie? Hoe voel ik me de volgende dag?
Welk gewicht moet ik kiezen?
Kies in het begin een gewichtsvest voor het hardlopen met een licht gewicht om pijntjes en blessures te voorkomen. Je lichaam moet eerst aan de belasting wennen - en je kunt later altijd gewicht toevoegen. Begin ongeveer met 4.5 kilo en verhoog geleidelijk. Bepaal aan de hand van je doelen naar hoeveel gewicht je wil toewerken.
Hoe vaak moet je hardlopen met een gewichtsvest?
Hoe vaak je moet trainen met een gewichtsvest is afhankelijk van je doelen. Maar... Langzame aanpassingen zijn de sleutel tot succes. Op die manier kan je lichaam wennen aan de nieuwe belasting en voorkom je blessures. Je kunt een paar keer per week met een gewichtsvest hardlopen.
Dit zijn 5 goede gewichtsvesten voor tijdens het hardlopen
Volg Runners World.
Meer van Runner's World
beste hardloopzonnebrillen voor het hardlopen
6 Dit zijn de beste enkelgewichten voor thuis
7 Handige drinksystemen voor tijdens het hardlopen
De beste deodorants voor mannen en vrouwen