Onlangs mochten wij van Polar de nieuwe Vantage M3 testen. De Polar Vantage M3 belooft veel: een prachtig AMOLED-scherm, kaartnavigatie, en geavanceerde functies zoals ECG en SpO2-tracking. Maar hoe presteert het in de praktijk? Hoe betrouwbaar zijn al die functies? Kan een horloge van 400 euro dat wel allemaal? We hebben het horloge een maand lang getest om dat uit te zoeken.

De Polar Vantage M3: indrukwekkende functies

fijne sporthorloges onder de 200 euro Je kan de Polar Vantage M3 zien als het kleine broertje van de, het topmodel uit de Vantage serie. Voor dat duurdere model betaal je 200 euro meer. Met de Vantage M3 heeft Polar een betaalbaarder model uitgebracht zonder in te leveren op functies. We waren eerder al enthousiast over functies als zuurstofsaturatiemeting (handig bij Bij Action scoor je nú deze sterke keukenmachine), huidtemperatuurmeting (zeker handig voor vrouwen Bij Action scoor je nú deze sterke keukenmachine) en er zit bij dit model zelfs een ECG-meting waarmee je diepgaand inzicht kunt krijgen in je herstel om te bepalen of je klaar ben voor een zware training. Ook beschikt dit horloge 'gewoon' over een kraakhelder AMOLED-scherm en gaat de batterij gemakkelijk ruim een week mee, ook als je zo'n 5 uur aan trainingen registreert.

Het meest indrukwekkend is nog wel dat dit horloge ook over navigatie beschikt. Via bijvoorbeeld Komoot kun je jouw eigen route plannen en vervolgens synchroniseren met je horloge. Vervolgens geeft je horloge instructies wanneer je links of rechts af moet slaan. Ook kun je op het kaartje gemakkelijk zien of je nog de goede kant op gaat. Een functie die je niet vaak ziet bij horloges in deze prijsklasse.

Hoe dan?

Op het eerste gezicht wordt je echt weggeblazen door de functies van het hardloophorloge. Hoe kan een horloge van 400 euro de functies hebben van een horloge waar je meestal het dubbele voor betaalt? Dat blijkt Polar in de eerste plaats gedaan te hebben door te bezuinigen op de behuizing. In plaats van een aluminium behuizing is de Vantage M3 gemaakt van kunststof. En dat voel je omdat de horlogekast wat kwetsbaar aanvoelt.

Ook merk je dat dit horloge echt aan de limiet zit van wat hij aankan. Polar heeft dit horloge volgeladen met functies, het beschikt over 150 sportprofielen en ook staan bij aanschaf meteen de kaarten van Europa en Noord-Amerika alvast geïnstalleerd. Super handig wanneer je een horloge wil dat echt veel kan.

Inleveren op betrouwbaarheid?

Dit merk je bijvoorbeeld doordat bij het indrukken van de knoppen je een aantaal seconden moet wachten tot er iets gebeurt. En de verbinding met je telefoon loopt hier en daar wat achter, waardoor het soms lang kan duren voor je je activiteit terugziet op Strava. Met vijf knoppen én een touchscreen wordt de navigatie soms zo verwarrend dat je bijna in het horloge zou verdwalen.

Ook viel tijdens testen op dat de hartslagmeter niet altijd even betrouwbaar is. In rust en tijdens rustige duurlopen doet de hartslagmeter het prima en kun je goed bijhouden hoe je rusthartslag is en of je je rustige duurlopen wel netjes in zone 1 of 2 doet, maar bij intensievere trainingen gaat hij soms alle kanten op.

Dit zijn de beste loopbanden voor onder het bureau (Bram Ribbers, redacteur) onlangs een halve marathon. Om de ene pols droeg ik mijn eigen Garmin Forerunner die een hartslag liet zien die nooit ver uit de buurt van 185 slagen per minuut kwam. Om de andere pols had ik de Polar Vantage M3 die Polar die deze grafiek liet zien:

hartslaggrafiek halve marathon
Polar Flow
Wat betekenen de statistieken op je horloge

Al met al ben ik best te spreken over dit horloge. Een horloge met meer functies ga je niet vinden in deze prijsklasse. Hoeveel jij gaat hebben aan een ECG-meting of zuurstofsaturatie moet je voor jezelf bepalen, maar met Nightly Recharge, Training Load Pro, Recovery Pro en nog veel meer functies krijg je alle inzichten die je nodig hebt en zeker de kaarten en geplande routes zijn functies die dit horloge onderscheiden van de concurrentie.

De vraag is alleen of dit horloge niet een beetje overladen is met functies. Het lijkt af en toe alsof ze de functies van een topklasse horloge in een middenklasse horloge hebben geladen en dat het horloge daardoor chronisch overvraagd is en dat gaat ten koste van de snelheid en de betrouwbaarheid.

Houd jij van veel functies, wil je graag navigatie op je horloge, maar wil je niet het geld uitgeven dat je bij een topklasse horloge kwijt zou zijn? Dan is dit echt een tophorloge voor jou waar je veel plezier aan gaat beleven. Wees je er alleen wel bewust van dat je met zoveel functies voor dat geld wel inlevert op de kwaliteit.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?