Ben je net begonnen met hardlopen? Misschien zette je in een oud joggingpak de eerste stappen. Geen probleem, maar er is kleding die hardlopen makkelijker en bovendien aangenamer maakt. Vooral in de winter en in het voor- najaar wanneer het weertype wel eens kan verschillen van dag tot dag.
Kleding voor hardlopen
Wat is het verschil tussen een gewoon shirt en een hardloopshirt? Onder andere het materiaal. De meeste T-shirts (en je joggingpak voor op de bank) bestaan helemaal of grotendeels uit katoen. Transpireer je of valt er een bui, dan neemt katoen dit vocht op en houdt het vervolgens vast. Je shirt gaat aan je huid plakken en zwaar aanvoelen. Het vervelendste: alle vastgehouden vocht zorgt ervoor dat je snel afkoelt.
Hardloopkleding is gemaakt van synthetische stof, zoals polyester, lycra of nylon. Dit technische materiaal is licht van gewicht en heeft speciale eigenschappen die ervoor zorgen dat het vocht weggevoerd wordt van je huid. Zo blijf jij droog en warm.
Lichte laagjes
Trek je hartje winter het liefst een dikke jas aan? Dat zit met hardlopen niet prettig en het ademt niet. Voor je het weet loop je te zweten en raak je oververhit of koel je door alle vocht juist weer te snel af. Je kunt beter je lichaamstemperatuur regelen via lichte laagjes:
- Een onderlaag van synthetisch materiaal dat vocht kan afvoeren. Denk aan een thermoshirt, maar bijvoorbeeld ook aan het Om toch wat algemene richtlijnen te geven.
- hardlooptips voor beginners.
- Een wind- en waterbestendig jack tips voor beginnende lopers boven de 40 jaar.
Ten slotte moet je je ook bedenken dat hardlopen een intensieve sport is waarbij je veel warmte genereert en dus waarschijnlijk niet al te veel kleding nodig hebt om jezelf warm te houden.
Moet ik per se zo’n strakke legging aan?
Je moet niets, maar veel hardlopers dragen ‘m met een goede reden. Een hardlooplegging – we noemen deze ook wel tight – zit lekkerder dan je denkt. Net als hardloopshirts bestaan ze uit sneldrogend materiaal. De strakke pasvorm en rekbare stof zorgen ervoor dat ze goed aansluiten. Door de elastische stoffen beweegt hij mee tijdens het lopen en voel je dus nauwelijks hinder van je tight.
Veel hardloopleggings hebben handige extra’s: een touwtje in de taille, vakjes voor je huissleutel en telefoon of ritsen aan de onderkant waardoor je de legging gemakkelijker aantrekt. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in diverse diktes voor verschillende temperaturen. Van dun met ventilatiegaatjes tot dikke tights met een laagje voering voor als het echt koud wordt.
Voel je je niet op je gemak in zo’n strakke broek? Sommige mensen dragen er graag nog een kort broekje overheen, anderen zien het echter weer als een hardlooptips voor beginners.
Sokken
Nu je weet wat je op je lichaam kunt dragen, is het tijd voor wat aandacht voor je voeten. Met alleen goede schoenen ben je er nog niet. Minstens zo belangrijk zijn winterproof hardloopsokken.
Voor veel (sport)sokken geldt hetzelfde als voor de rest van je outfit. Vochtig katoen leidt tot wrijving en dat levert je eelt en blaren op. Vochtregulerende, ademende hardloopsokken helpen deze ellende voorkomen.
Veilig met verlichting
Als de dagen kort zijn, is de kans groot dat je ook wel eens in het donker je rondje maakt. Zeker in een donker tenue ben je dan heel slecht zichtbaar voor medeweggebruikers. Fietsers en automobilisten zien je pas op het laatste moment, misschien pas als het te laat is. Voor je veiligheid is het dus belangrijk dat je goed opvalt.
Veel winterse hardloopkleding heeft reflecterende details. Deze lichten op wanneer de koplampen van een auto erop schijnen. Je bent nog beter te zien als je verlichting draagt. Wiebelende fietslampjes hergebruiken is niet handig. Meer van Runners World is er in de vorm van armbanden voorzien van LED-lampjes. Deze trek je vrij strak aan, zodat ze niet bewegen tijdens het hardlopen. Je kunt ze ook om je enkel dragen. Daarnaast zijn er hesjes met lampjes die je over je jack draagt.
Andere winteraccessoires
Vriest het dat het kraakt of heb je het nu eenmaal snel koud? Dat hoeven geen redenen te zijn om binnen te blijven. Dunne handschoenen van technische stof houden je vingers op temperatuur, zonder dat ze snel té warm zijn. Met een hoofdband of muts bedek je je oren. En er bestaat ook nog zoiets als korte of driekwart broek of tight, T-shirt met korte of lange mouw. Deze gebruik je als nekwarmer, om over je mond en neus te dragen of als oorwarmer of hoofdbedekking.
Wat draag je bij welke temperatuur tijdens hardlopen?
Wat moet je nou aantrekken bij welke temperatuur? Dat is heel persoonlijk. De een loopt altijd in een korte broek en shirt met korte mouwen, weer of geen weer. De ander loopt zelfs hoogzomer nog in een lange tight. Het is maar net hoe kouwelijk je bent. Bedenk wel dat je snel opwarmt van hardlopen. Wat een heerlijk warme outfit lijkt als je net de deur uit stapt, kan snikheet zijn als je eenmaal vijf minuten bezig bent.
hardlooptips voor beginners:
- Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands: Hoe vaak moet ik als beginner hardlopen.
- 10 - 15 graden: Hoe vaak moet ik als beginner hardlopen.
- 0 - 10 graden: Door Jolanda Niemantsverdriet.
- Onder 0: Gevoerde lange tight, thermoshirt, jack, handschoenen en een muts, hoofdband of buff voor over je oren.