De maat van je hardloopschoenen is minstens zo belangrijk als het materiaal ervan. Dus, dan kun je wel voor de duurste carbon hardloopschoenen kiezen, is de maat niet goed? Dan sta je 1-0 achter. De maat, lengte en breedte van de hardloopschoen is minstens zo belangrijk als het materiaal dat in de tussenzool is verwerkt', zegt Geoffrey Gray, onderzoeker bij Heeluxe, een testlaboratorium voor (onder andere) hardloopschoenen.
Waarom draag je hardloopschoenen vaak een maat groter?
Een oude wijsheid zegt dat de schoenmaat van je hardloopschoen altijd een maat groter moet zijn dan die van je gewone stappers. Daar zit een kern van waarheid in. Je voet kan tijdens en na de training namelijk groter worden vanwege een betere doorbloeding en zwelling door vochtophoping. Een iets grotere schoen dan normaal is dan wel zo prettig. Aan de andere kant is het lastig te zeggen welke je maat je nu precies moet hebben. Een maat 40 van ASICS hoeft niet dezelfde lengte en breedte te hebben als een maat 40 van HOKA bijvoorbeeld.
Plaats de inlegzool terug en trek de schoenen aan?
Volg Runners World? Begin met het opmeten van je voeten: de lengte en breedte van je voeten veranderen door factoren als leeftijd, blessures en zwangerschap. ‘De schoenmaat die op je achttiende perfect paste, kan op je 42e knellen of juist te ruim zijn. In feite is het precies hetzelfde als bij je kleding’, zegt Gray.
Plaats de inlegzool terug en trek de schoenen aan?
Zorg dat de tenen ongeveer een duimnagel ruimte hebben tot de voorkant van de schoen. Bedenk dat de grote teen niet bij iedereen de langste teen is, het kan ook de tweede teen zijn. Wat betreft de breedte: er mag geen of slechts heel weinig druk op je kleine teen staan, en slechts een lichte druk op je grote teen. Je kunt dat gevoel vergelijken met de druk van een horlogeband om je pols, zegt Gray,
Hoe weet je of je hardloopschoenen passen?
Je kunt je voeten het beste op laten meten bij de plaatselijke hardloopwinkel. Ten eerste hebben de geschoolde en ervaren verkopers van een hardloopspeciaalzaak een gevoel voor welke merken groot of klein uitvallen en op welke manier precies. Bovendien is de enige manier om te ervaren hoe comfortabel een schoen is, deze te passen en er een stukje op te lopen. Je kunt dat het beste later op de dag doen, of kort na een training, zegt Vincent. Dan zijn je voeten meer opgezwollen.
Zo check je of het de juiste maat is
In het ideale geval haalt de verkoper na de meting verschillende soorten schoenen tevoorschijn, zodat je de maat en de pasvorm kunt uitproberen. Ga daarbij als volgt te werk:
- De 6 beste wandelschoenen voor heren.
De maat en vorm moeten goed overeenkomen met de grootte en vorm van je voet, zegt Vincent. Je tenen mogen niet over de voorkant of zijkanten lopen, en de voorste punt van het zooltje moet overeenkomen met de vorm van je tenen.
- x de beste waterdichte hardloopschoenen.
'Veter ze strak genoeg om de schoen vast te zetten op het os naviculare (het bovenste botje van de voetwortelbeentjes, de bovenkant van je wreef)', zegt Gray, maar niet zo strak dat je zenuwen en bloedvaten bekneld kunnen raken. Je moet een vinger tussen de knoop van de veters en je schoen kunnen schuiven.
- Alles over de maat van je hardloopschoen.
Controleer of je hiel daarbij niet wegglijdt en of er niets wringt of tegen je enkel wrijft. Controleer ook of het materiaal van het bovenwerk gaat plooien, want dan heb je misschien een beter sluitend model nodig.
Dit zijn de 6 beste HOKA hardloopschoenen Volg Runners World of Hoeveel centimeter ruimte moet je hebben in een hardloopschoen.
En hoe zit het met de maat van hardloopschoenen met carbonplaat?
Er zijn uitzonderingen op deze regels. De reden waarom je extra ruimte bij de tenen nodig hebt, is omdat de meeste schoenen zijn ontworpen om te buigen tijdens het hardlopen. Tijdens die buiging wordt de afstand van je tenen tot de voorkant van de schoen kleiner. Modellen met platen van koolstofvezel buigen minder, zodat de vrije ruimte minder groot mag zijn. ‘Als je een schoen koopt met een bijzondere functie – bijvoorbeeld voor trailrunning, grote bergschoenen, wedstrijdschoenen of een schoen met een koolstofplaat – dan kan de maat die je uiteindelijk het best bevalt anders zijn dan je gewend bent’, zegt Gray.