Onlangs kondigden we al aan dat vanaf 26 juni de ASICS Metaracer verkrijgbaar is, de eerste ASICS schoen met een carbonplaat. We hadden het geluk dat we een paar mochten testen.
Wedstrijdschoen
De Metaracer is een zeer specifieke schoen. Hij is duidelijk gericht op snelheid en neigt meer naar een wedstrijdschoen dan een trainingsschoen. Het bovenwerk is zeer dun en heeft een open structuur, wat zorgt voor een goede ventilatie. Door het ontbreken van overlays en een hielkap is het zeer flexibel. De pasvorm is aan de smalle kant, voor lopers met brede voeten is de schoen wellicht te krap. Door het ontbreken van een inlegzool heeft de Metaracer geen voetbed. Dit kan voor lopers met een holle voet problemen geven.
In tegenstelling tot de meeste schoenen met
ASICS voor handen heeft. Het heeft een energieteruggave van 50 procent. Het is niet alleen het lichtste foam maar ook nog het meest duurzame.
Volg Runners World carbonplaten loopt de plaat niet onder de hele lengte van de zool. Hij zit onder het oranje deel van de buitenzool en lijkt op twee wiggen. In de onderstaande foto hebben we dit getracht weer te geven. De schoen opensnijden vonden we iets te ver gaan. De oranje buitenzool is gemaakt van Wet Grip Rubber, een mix van organische en niet-organische materialen. Het zorgt voor grip onder alle omstandigheden. Grappig detail: in de neus van de schoen zit een gaatje dat voor ventilatie en eventueel waterafvoer moet zorgen.
Hoe lopen ze?
Van Runners World Voor Puma de Metaride en de Glideride. De ronde zool reduceert de beweging van de enkel, wat energiebesparing van oplevert. Een verbetering van de loopeconomie met 20 procent is haalbaar. Het witte hielgedeelte (zie foto) waar geen Wet Grip Rubber zit is superzacht. Oppassen dus voor (overmatige) haklanders want die zachtheid is een aanslag op de kuiten. Omdat de schoen gericht is op snelheid, ben je beter af met een middenvoetlanding. Dan maak je optimaal gebruik van alle drie de componenten van de schoen: FlyteFoam, GuideSole en de carbonplaat. Deze zit meteen onder de buitenzool, wat de schoen een direct gevoel met de ondergrond geeft, net als bij een lichtgewicht wedstrijdschoen.
Hiermee onderscheidt de Metaracer zich van andere schoenen met carbonplaten. Het formaat van bijvoorbeeld Volg Runners World middenzool is als een dikke clubsandwich, met ergens in het midden een carbonplaat. De Metaracer lijkt meer op een tosti met een smakelijk vulling. Qua ontwerp combineert ASICS dus het beste van twee werelden: een lage traditionele wedstrijdschoen met de voordelen van geavanceerde foamtechnieken.
De schoen voelt licht en veerkrachtig aan de voeten. Het minimalistische bovenwerk omsluit de voet op een aangename manier. Toen we eenmaal de juiste looppas hadden gevonden liep de Metaracer ongekend soepel, wat ons aangenaam verraste. Door het GuidSole ontwerp kun je krachtig over je tenen afzetten, zonder dat de kuiten extra te belasten. Ieder pas voelt alsof hij raak is, vermoedelijk door de juiste torsiestijfheid van de schoen. Het lage ontwerp van de middenzool (15mm hoogte in de voorvoet, 24mm in de hiel), in combinatie met de carbonplaat maakt de schoen uiterst stabiel. Hard door een bocht lopen? Geen probleem omdat de Wet Grip Rubber buitenzool veel tractie biedt.
Onze conclusie: dit is een prima schoen voor lopers die snelheid zoeken, zoals een pittige intervaltraining of een pr-aanval. Met daarbij de kanttekening dat lichtvoetige en ervaren lopers beter af zijn met de Metaracer dan beginners. Bovendien is de schoen minder geschikt voor lagere snelheden, denk aan 10-11km/u. Dan geeft hij te weinig ondersteuning om het langere grondcontact goed op te vangen.
Specificaties
- Categorie: neutraal
- Van Runners World Voor ASICS
- Iedereen is enthousiast over deze budget legging
- Drop: 9 mm
- Prijs: € 200 (vanaf 26 juni verkrijgbaar)