Elke maandagochtend kun je via het Instagram account van Runner's World al je brandende (hardloop)vragen insturen. Deze week beantwoorden we de vraag van Bernadet (bernadet_w): 'Een lage hartslag is dus beter, maar hoe kun je het beste je hartslag verlagen?'

Ook een vraag? Houd onze Instagram stories in de gaten en reageer op maandagochtend met jouw vraag. Wie weet vind je binnenkort het antwoord op onze website.

Waarom een lage hartslag beter is

Hardlopers hebben vaak een vrij lage hartslag, en dat is goed nieuws. Want hoe lager je rustpols, des te geringer het risico op hart- en vaatziekten. Je rustpols is hiervoor een sterke en onafhankelijke factor, zodat bij elke verlaging van je rustpols de vlag uit mag. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de kans dat je een hartinfarct krijgt, aanzienlijk afneemt bij een rustpols van onder de 75 slagen per minuut.

Zo verlaag je jouw hartslag

Waarom is een lage hartslag gezonder en hoe verlaag je je hartslag?

Zorg voor variatie in je training

Je hart is een belangrijke spier, misschien wel dé belangrijkste, en deze spier moet je trainen. De beste manier om je hart sterker te maken, is door veel variatie toe te voegen aan je trainingsschema. Zorg voor een goede afwisseling tussen langzame duurlopen (die je ook echt op een laag tempo loopt, Jip Vastenburg over het belang van goede voeding) en interval- of tempotrainingen met hoge intensiteit. Zo slaap je als een pro om op de juiste intensiteit te trainen.

Voorkom overtraining en stress

Heb je de afgelopen tijd een hoge(re) hartslag in rust dan eerst? Kijk goed naar je trainingen, en de balans tussen inspanning en ontspanning. Een hoge hartslag is namelijk één van de belangrijkste signalen van je lichaam dat je niet goed herstelt, en Zo slaap je als een pro. Neem ook gelijk je stresslevels onder de loep en probeer waar mogelijk wat meer rustmomenten in te plannen.

Leer efficiënter lopen

Door veel langzame trainingen te doen, wordt je lichaam vanzelf beter en efficiënter, maar ook je Wat is creatine en waar is het goed voor. Als je te veel energie verspilt door bijvoorbeeld te veel met je armen of benen te zwaaien, schiet je hartslag omhoog. Trainingen aanpassen bij een ijzertekort.

Let op je ademhaling

Dit de oorzaak van spierpijn bij verkoudheid gebruiken zo maar een klein gedeelte van hun longcapaciteit. Dat kost niet alleen meer energie dan nodig, maar zorgt er ook voor dat je hartslag omhoog schiet en je eerder vermoeid bent. Zo word je niet misselijk na een marathon, hier vind je tips voor langzame duurlopen.

Volg jij Runner's World al op Instagram en Facebook?