Als je bekend bent met migraine of hier regelmatig last van hebt, dan weet je waarschijnlijk als geen ander hoe hoofdpijn je geplande hardlooptraining kan in de weg kan staan. Ook heb je vast al gehoord wat er wordt gezegd wat je wel en niet moet doen om een migraine-aanval te voorkomen. Een van de meest genoemde triggers voor een hoofdpijn aanval is toch wel caffeine. En dat is best wel jammer als je een hardloper bent. Een kopje koffie voordat je de deur uit gaat voor een rondje hardlopen kan namelijk best goed werken. Dus vroegen wij ons af: is koffie nu echt zo slecht als je snel last hebt van hoofdpijn?
Lees ook: Zo voorkom je hoofdpijn na de training
Koffie de oorzaak van hoofdpijn of migraine?
Migraine is een heftige vorm van hoofdpijn die bij sommige mensen niet alleen een onvoorstelbare pijn veroorzaakt, maar ook misselijkheid, overgeven en gevoeligheid voor licht en geluid. Een kopje koffie kan een mogelijke trigger zijn voor een aanval. Maar hoeveel koffie hebben we het dan over? Moeten mensen die snel last hebben van hoofdpijn of migraine stoppen met het drinken van caffeine? Recent onderzoek heeft het antwoord voor je.
In een onderzoek dat werd gepubliceerd in het American Journal of Medicine, werden 98 mensen met chronische migraine onderzocht. Aan de deelnemers werd eerst gevraagd wat zij zelf dachten dat een migraine aanval kon veroorzaken. Veel oorzaken die werden genoemd waren onder andere: te weinig slapen, veranderingen in het weer en dus te veel caffeine drinken.
Vervolgens werden de proefpersonen 6 weken lang gevolgd en hielden zij een dagboek bij waarin ze noteerden hoeveel caffeine ze drinken (zowel koffie als thee en frisdrank), hoeveel ze sliepen, hoeveel stress ze hadden en hoeveel ze bewogen.
40% meer kans op migraine
De onderzoekers kwamen met interessante resultaten. Zo bleek dat de proefpersonen die 3 of meer kopjes caffeine op een dag dronken, diezelfde dag of de dag erna maar liefst 40% meer kans hadden op een migraine aanval. Maar als ze 1 of 2 kopjes meer dan normaal dronken was dat effect er al niet.
Waarom caffeine of koffie hoofdpijn veroorzaakt
Dit de oorzaak van spierpijn bij verkoudheid hoofdpijn kan veroorzaken? De onderzoekers leggen uit dat het mogelijk komt door de werking van caffeine. Caffeine wordt namelijk in het lichaam - of eigenlijk in de hersencellen - verward met het stofje adenosine. Adenosine is een lichaamseigen stof die je helpt slaperig te worden, maar ook een rol speelt bij pijn. Omdat de structuur van caffeine lijkt op die van adenosine, bindt de caffeine aan de receptoren in de hersenen en is er geen plek meer voor de adenosine. Caffeine kan door dit effect zowel een positief, als een negatief effect hebben. Enerzijds kan koffie je mogelijk hoofdpijn veroorzaken, anderzijds kan een kleine dosering caffeine ook pijn helpen verlichten.
Hoe dit exact werkt weten de wetenschappers nog niet. Maar het lijkt erop dat dosering, frequentie en gewoonten (gewenning) een rol spelen in dit effect van koffie op hoofdpijn. Zo zagen ze in dit onderzoek dat mensen die normaal gesproken maar 1 of 2 kopjes per dag dronken, al meer last hadden van hoofdpijn als ze er nog twee bij dronken. Mensen die gewend waren al meer koffie te drinken, moesten wel weer een stuk meer drinken om dat effect te krijgen.
Vaker plassen is meer hoofdpijn
Een andere verklaring waarom koffie hoofdpijn kan veroorzaken zou kunnen zijn dat koffie ervoor zorgt dat je vaker moet plassen. Meer urine verliezen betekent een grotere kans op uitdroging en dat is ook een trigger voor hoofdpijn.
Conclusie: Stoppen met koffie hoeft niet
Kortom. Stoppen met koffie drinken hoeft gelukkig niet. Wel is het raadzaam gewoon bij de hoeveelheid kopjes koffie te blijven waarvan je dat gewend bent. Twee koppen koffie per dag zou prima moeten kunnen zonder een migraine aanval te veroorzaken.
Advertentie - Lees hieronder verder.
Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!