Sporten met een verkoudheid, is dat wel veilig? Als je een beginnende verkoudheid hebt, kun je vaak gewoon doorgaan met hardlopen. Bovendien: een frisse neus halen is toch hartstikke goed voor je? Er zijn een paar uitzonderingen. Hier lees je hoe je kunt bepalen of sporten met een verkoudheid een goed idee is.
Hoe kom je aan een verkoudheid?
Een verkoudheid, of infecties van de bovenste luchtwegen, worden meestal veroorzaakt door een virale infectie. Je lichaam zet extra middelen en energie in ter ondersteuning van je immuunsysteem om de verkoudheid te bestrijden. De hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om een infectie te bestrijden is afhankelijk van het soort infectie. Ben je ziek en voel je dat je lichaam naar rust verlangt, dan is de kans groot dat je dat ook echt nodig hebt.
Sporten met verkoudheid kan tijdelijk helpen
Veel hardlopers hebben het gevoel dat ze zich – in elk geval tijdelijk – beter voelen als ze wel hardlopen met een verkoudheid. Daarvoor bestaat geen wetenschappelijk bewijs, al lijkt het er wel op dat hardlopen bij sommige verkoudheidsverschijnselen kan helpen. Door lichaamsbeweging komt adrenaline – ook wel epinefrine genoemd – vrij. Dit zorgt ervoor dat gezwollen slijmvliezen slinken, wat een deel van de opstoppingen in je neus en hoofdholtes kan verminderen.
Wat doet verkoudheid met je conditie?
Als je gaat hardlopen met een verkoudheid, dan zal je merken dat het allemaal wat moeilijker gaat. Maar is je conditie dan slechter als je verkouden bent? Nee, Dit de oorzaak van spierpijn bij verkoudheid. Dat je met een verkoudheid sneller buiten adem bent en een hogere hartslag hebt, heeft te maken met het feit dat je lichaam druk bezig is met het 'opruimen' van de infectie.
Maak zelf je keuze
Over het algemeen kan het dus goed zijn om te sporten met een verkoudheid, maar het is logisch om je gebruikelijke duur, frequentie en intensiteit ervan te verminderen. Heb je al een bestaande aandoening die van invloed is op je longen, zoals astma, ga dan voor een activiteit met een lagere intensiteit, zoals lichte yoga of een wandeling.
Signalen dat je beter rust kunt nemen
Als je je slap, duizelig of kortademig voelt, zijn dat tekenen die aangeven dat je beter niet kunt trainen. Symptomen zoals hoge koorts, zware hoest, spierpijn en daarmee samenhangende maag-darmproblemen, zijn aanwijzingen dat er meer aan de hand is dan een verkoudheid en mogen niet worden genegeerd in het streven om het voorgenomen aantal hardloopkilometers af te werken.
Twijfel je? Gebruik 'de nekregel'
Een eenvoudige manier om deze afweging te maken is 'de nekregel'. Betreffen de klachten de nek of het gebied daaronder, zoals een zere keel, hoesten, benauwdheid, infecties aan de luchtwegen, koude rillingen, braken, diarree, gezwollen lymfeklieren of pijn in het gehele lijf, dan is rust noodzakelijk. Symptomen boven de nek, zoals een loopneus, hoofdpijn of niezen, zijn over het algemeen geen reden om de training te staken.
Vraag je ook af of het risico dat je loopt als je gewoon doortraint terwijl je ziek bent, opweegt tegen de mogelijke nadelen die je hebt van minder kilometers maken. Door extra rust te pakken, kan je lichaam de energie inzetten voor de bestrijding van infecties, waardoor het herstel sneller kan verlopen. ‘Kies de weg die zorgt voor het snelste herstel, zelfs als dat betekent dat je één of enkele dagen onder een dekentje op de bank moet doorbrengen.’ Krijg je Zo slaap je als een pro.
Volg je Runner’s World al op Instagram en Facebook?