Bij duursporttraining gaat het vaak over lichamelijke factoren: meer kracht, een hogere lactaatdrempel of Maar dat zegt niet alles. Ook je geest verdient het om getraind te worden. Maar dat zegt niet alles. Ook je geest verdient het om getraind te worden.

In een onderzoek uit 2010 betwistten Samuele Marcora (van de universiteit van Bologna) en Walter Staiano (van de universiteit van Valencia) het geloof dat fysieke uitputting de belangrijkste beperking was bij sportieve inspanningen. Dat je niet meer kan, omdat je lichaam niet meer kan dus. In hun onderzoeken bleken testfietsers nog steeds in staat om korte periodes van hevige inspanningen vol te houden nadat ze de grens van de fysieke uitputting al waren gepasseerd. Ze introduceerden daarom het trainen op ‘psychobiologische’ basis. Het onderzoek toonde aan dat hoeveel inspanning we kunnen verrichten samenhangt met de balans tussen hoe zwaar we iets vinden (de zogenaamde Rate of Perceived Exertion, of RPE) en onze motivatie. In andere studies is Marcora op zoek gegaan naar factoren die de RPE kunnen beïnvloeden. Hoe we zorgen dat we ‘meer kunnen hebben’ dus. Zo toonde hij bijvoorbeeld aan dat atleten minder diep konden gaan als ze voor de inspanning al een mentaal vermoeiende taak hadden verricht. Uit een andere studie bleek dat atleten die blije gezichten te zien kregen, hun inspanning als minder zwaar ervaarden. Ze presteerden daardoor beter.

Verhogen van je motivatie

Het loont om naast je lichaam óók je geest te trainen. Je training zou dan gericht moeten zijn op het verlagen van je waargenomen inspanning en op het verhogen van je motivatie. Dat heeft niet alleen met je geest te maken natuurlijk; fysiek moet je ook in orde zijn. Als je te weinig brandstof tot je neemt, het verkeerde tempo kiest, vergeet te drinken, een zware nacht hebt gehad of gewoon slecht hebt getraind, zal je prestatie daar onder lijden. Je moet nog steeds zorgen dat je fitter wordt, zodat het makkelijker zal voelen (en je RPE dus daalt).

Negatieve gedachten

Maar trainen volgens de psychobiologische principes laat ons wel op een nieuwe manier naar training te kijken. Dat we ons ook bewust moeten zijn van ons leven naast de training, bijvoorbeeld. Door de coronamaatregelen ervaren veel mensen meer stress en mentale vermoeidheid. Uit Marcora’s onderzoek blijkt dat zelfs één stressvolle werkdag al effect kan hebben op je trainingsprestaties of wedstrijdresultaten. Negatieve gedachten voor het begin van je training (‘Ik heb geen zin!’) helpen natuurlijk ook niet mee. Met een meer holistische aanpak van je training kijk je dus ook naar je RPE en je motivatie. Zelfs met deze tips heb je het natuurlijk niet altijd voor het zeggen in het leven. Wees dus ook niet te hard voor jezelf. Want soms is het niet je lichaam, maar je geest.

Dit artikel komt uit de nieuwste Runner's World. De voordelen van saunas en stoomkamers een abonnement op Runner's World.

runner's world april 2021 laura brijde cover
-