Sinds het midden van de jaren negentig wordt de Body Mass Index (BMI) – de verhouding tussen je gewicht en je lengte - om vast te stellen of je een gezond gewicht hebt. Hoewel het ook werd gezien als een indicator van je gezondheid, blijkt uit onderzoek dat de BMI toch echt niet meer is dan waar het iets over de zegt - de verhouding tussen je lengte en je gewicht.
Zo bereken je je BMI
Afvallen met hardlopen. Waarom je niet te veel op je BMI moet focussen is een BMI tussen de 18,5 en 25 voor volwassenen van 19 tot 69 jaar gezond. Bij een BMI onder de 18,5 is er sprake van ondergewicht, met een BMI tussen de 25 tot 30 van overgewicht en met een BMI van 30 of meer van ernstig overgewicht (obesitas). Daarbij vermeldt het Voedingscentrum wel dat de BMI-methode minder geschikt is 'als je heel gespierd bent, zwanger bent, borstvoeding geeft of van Aziatische afkomst bent.’
De BMI de indicator van gezondheid
Gepubliceerd op: 26/07/2021 Volg Runners World zelfs voor dat mensen met een hogere BMI ook meer zouden moeten betalen voor verzekeringspremies, omdat overgewicht of obesitas je risico op diabetes en hartaandoeningen kan verhogen, en als ongezond wordt beschouwd. Maar volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië (de UCLA) is dat voorstel in het niet alleen oneerlijk, maar ook ronduit onjuist.
Geen verband tussen BMI en algemene gezondheid
In de studie Uit de resultaten bleek dat er geen sterk verband bestond tussen de BMI en de algemene gezondheid National Health and Nutrition Examination Survey verzameld en het verband geanalyseerd tussen BMI en belangrijke gezondheidsindicatoren zoals bloeddruk, glucose, insulineresistentie, en cholesterol- en triglyceride niveaus. Uit de resultaten bleek dat er geen sterk verband bestond tussen de BMI en de algemene gezondheid.
Onderzoekers ontdekten dat bijna de helft van de mannen en vrouwen met overgewicht en 29 procent van de mensen met obesitas verder helemaal gezond waren. Aan de andere kant was meer dan 30 procent van de mensen met een normale BMI eigenlijk ongezond, volgens deze markers. ‘Er zijn tientallen miljoenen mensen met overgewicht en obesitas die volkomen gezond zijn,’ vertelt de auteur van de studie, A. Janet Tomiyama, universitair hoofddocent psychologie aan de UCLA. ‘We zijn te gefocust op gewicht en een gebrekkige maatstaf als BMI, terwijl we het over gezondheid zouden moeten hebben.’
Een goede BMI zegt helaas niet veel over je gezondheid
Het werkt ook andersom: een gezond BMI, wat veel duursporters hebben, betekent dus niet dat je kerngezond bent. hebben de onderzoekers gegevens van 40.420 mensen uit de meest recente Amerikaanse. Sporters hebben de neiging relatief veel spierweefsel te hebben, wat van nature een grotere dichtheid heef dan vetweefsel. Dat betekent dat ze soms relatief zwaar zijn, zelfs als ze relatief weinig lichaamsvet hebben. BMI zegt ook niets over hoe je vet verdeeld is.
Twee mensen kunnen een identiek BMI hebben, maar waar de één het meeste vet opslaat als diep abdominaal, visceraal vet - waarvan bekend is dat het een hoog gezondheidsrisico vormt - kan de ander het opslaan als relatief onschuldig onderhuids vet (het soort vet dat je onder je huid knijpt). Als je je zorgen maakt over je BMI, raadt Tomiyama aan om meer gegevens te verzamelen voor een vollediger beeld van je gewicht, gezondheid en fitheid. Een lichaamstest met een DEXA-scan, huidplooimetertest of een weegschaal met lichaamsanalyse (zoals een Tanita weegschaal) kan je een beter idee geven van je lichaamsverdeling.