Ben jij zo iemand die ’s ochtends de waterkoker vult en daar de rest van de dag thee van maakt? Er zijn mensen die het steeds opnieuw koken van hetzelfde water tegenstaat. Ze worden gesterkt door talrijke, elkaar napratende websites met alternatieve gezondheidsadviezen.

Die redeneren zo: in water zitten piepkleine hoeveelheden arseen en nitraat die in hoge concentraties giftig kunnen zijn. Bij elke kookbeurt verdampt een deel van het water. In het overblijvende water zit dan een relatief steeds grotere hoeveelheid van het spul. Dat kán natuurlijk niet goed voor je zijn. Toch?

Water blijft veilig, ook als je het vaker kookt

De logica achter de redenering klopt wel. Maar daarmee houdt het wel op. Bij gif is de hoeveelheid die je binnenkrijgt altijd bepalend voor de gevolgen. Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: ‘Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.’

Lees ook: 9 Catherine Falls Commercial.

Kools wijst op een studie uit 2020 van Beijing Normal University. Onderzoekers brachten vijftien liter Chinees drinkwater aan de kook. Als het weer was afgekoeld, kookten ze het opnieuw. Na achttien van die ‘kookbeurten’ was het water op. Wat bleek? De concentratie van stoffen als arseen en nitraat was steeds ietsje toegenomen. Maar het eindresultaat bleef mijlenver onder alle normen.

Hoe zit dat met je koffie-apparaat?

Toxicoloog Merijn Schriks, senior-adviseur drinkwaterkwaliteit bij waterbedrijf Vitens, bevestigt Kools’ woorden: ‘Het risico van hergekookt water voor de volksgezondheid door stoffen als arseen en nitraat is verwaarloosbaar. Daarnaast overleven bacteriën niet in kokend water.’ Voor koffieapparaten, waarin water niet tot kooktemperatuur wordt verhit, geldt wat Schriks betreft dat je het water gewoon moet opmaken en verversen. Dan krijgen bacteriën simpelweg minder kans.

Opnieuw gekookt water kan anders smaken

Soms hoor je mensen zeggen dat ze hergekookt water anders vinden smaken. Schriks: ‘Bij hoge temperaturen wordt er calcium en magnesium afgezet. Dat is die witachtige aanslag in de waterkoker. Als je steeds hetzelfde water opkookt, haal je mineralen uit het water. In theorie zou je dat kunnen proeven, maar dan is je smaak wel héél goed ontwikkeld.'