Muziek doet wonderen voor je humeur. Maar wist je dat het je hersenen ook een boost kan geven? Niet alleen het luisteren naar muziek, ook het bespelen van een muziekinstrument heeft een positief effect op je cognitie. Zelfs als je al tekenen van dementie vertoont, blijkt uit onderzoek.
Muziek spelen tegen dementie
km winnen met een gebroken neus? Katie deed het Gepubliceerd op: 19/01/2022, bestudeerde de Universiteit van Pittsburgh negen onderzoeken waaraan 495 deelnemers hadden deelgenomen. De deelnemers waren ouder dan 65 jaar en hadden milde cognitieve stoornissen (MCI) of dementie. De onderzoeken evalueerden specifiek oudere volwassenen met MCI die deelnamen aan het improviseren van muziek, het spelen van bestaande muziek, het zingen, het bespelen van instrumenten of andere vormen van muziek maken.
De milde cognitieve stoornissen werden gedefinieerd als "een preklinische toestand tussen normale cognitieve veroudering en de ziekte van Alzheimer." Dementie, een overkoepelende term voor verschillende leeftijdsgerelateerde cognitieve symptomen, werd gedefinieerd als een "slopende ziekte die de cognitieve, emotionele en sociale aspecten van iemands leven drastisch kan veranderen."
Full body workout voor de hersenen
De uitkomst? Muziek maken heeft een klein, maar statistisch significant effect op het cognitief functioneren, zoals denken en geheugen, aldus hoofdauteur Jennie L. Dorris, een PhD-student in revalidatiewetenschappen en een afgestudeerde student-onderzoeker aan de afdeling ergotherapie van de Universiteit van Pittsburgh.
Het spelen van muziek bedient namelijk meerdere delen van je hersenen tegelijkertijd. 'Je stemt je motorische bewegingen af op de geluiden die je hoort en de visuele patronen van de geschreven muziek', legt Dorris uit. 'Muziek wordt ook wel een "full body workout" voor de hersenen genoemd en we denken dat het uniek is omdat het meerdere systemen tegelijk aanroept.' Daarnaast hadden muziekgewoonten ook een positief effect op de stemming en kwaliteit van leven. Dus ga je gang en word muzikaal, ongeacht je leeftijd.
Alle vormen van muziek maken werken
'Omdat we een positief effect zagen bij alle verschillende actieve muziekmakende activiteiten, weten we dat mensen opties hebben en de activiteit kunnen kiezen die hun voorkeur heeft', zegt Dorris, 'Of het nu gaat om zingen in een koor, meedoen in een drumband of een online muziekles volgen waar je leert componeren, het maakt niet uit wat je doet, als je maar actief bezig bent met muziek maken.'
Je gitaar van zolder halen is dus al een stap in de goede richting. En hoe eerder je begint, hoe beter. Want van de oudere volwassenen die nog niet de ziekte van Alzheimer hebben, heeft 15% van hen waarschijnlijk een milde cognitieve stoornis. Tot 38% van hen zal dan binnen vijf jaar de ziekte van Alzheimer ontwikkelen, aldus de onderzoekers.
Sporten en gezond eten
Om het risico op dementie te verkleinen, zijn nog meer dingen belangrijk. Namelijk: meerdere dagen per week bewegen, gezond eten, contact onderhouden met dierbaren en hulp zoeken bij chronische gezondheidsproblemen zoals depressie, een hoog cholesterolgehalte en slaapstoornissen. Alles bij elkaar zorgt uiteindelijk voor een gezonder lichaam – en geest – voor de komende jaren.