Meestal is het niet zo'n punt. Je wordt wakker, eet even wat, neemt misschien nog een kop koffie, gaat naar de wc om te poepen en je bent klaar voor je run. Top, want weinig vervelender dan je onderweg druk te moeten maken over een noodstop.
Maar er zijn momenten waarop dit ritueel niet helemaal volgens plan verloopt, bijvoorbeeld voor een (vroege) hardloopwedstrijd, als je op reis bent, je eetpatroon een beetje anders is of als je zenuwachtig bent. Er zijn gewoon momenten dat het niet lukt om naar de wc te gaan, maar je voelt dat die nummer 2 nog weleens een lastpak kan worden. Dus stel, je hebt nog twee uur tot de start, hoe zorg je ervoor dat je toch even moet en kan poepen? Runner's World en uitgedroogd raakt.
1. Drink iets warms
Hoewel een kop koffie na het opstaan voor veel mensen het beste lijkt te werken om te kunnen poepen, schijnt iedere warme drank dit effect te kunnen hebben op je darmen. Dus. Schenk jezelf een kop koffie, thee of iets lekkers in én ga vervolgens een tijdje op de wc zitten. Het schijnt namelijk dat alleen al op de wc zitten kan helpen dat je sneller moet poepen. Het proberen waard.
2. Kom in beweging
Even die darmen wakker schudden. Door alvast een warming-up te doen of wat oefeningen, zorg je ervoor dat je de boel in je buik wordt geactiveerd. Dit kan je helpen die nummer 2 op gang te brengen. Geen zin om naar buiten te gaan of zit je in een hotel? Bewegen kan ook bijvoorbeeld door de trap van het hotel een paar keer op en neer te joggen, wat op en neer te springen of wat rekoefeningen te doen.
Lees ook: hardloopdiarree als je te weinig drinkt.
3. Sta vroeg op
Ben je op reis voor een hardloopwedstrijd en is er tijdverschil? Grote kans dat je lichaam uit zijn ritme is. Een goede tip is extra vroeg op te staan, zodat je nog ruim de tijd hebt om te eten, drinken én naar de wc te gaan. Geef je lichaam de kans om je ontbijt te verwerken, ja, dus ook als dat betekent dat je heel (!) vroeg de wekker moet zetten.
Lees ook: hardloopdiarree als je te weinig drinkt.
4. Eet de juiste dingen
Oke: misschien geen quick-fix, maar als deze dingen niet goed werken, kun je ook denken aan voedingsmiddelen die een laxerende werking hebben. Zoals frambozen, amandelen of de bekende pruimen. In dit onderzoek bleken mensen die 3 weken lang 10 pruimen per dag aten, een betere stoelgang kregen. Let wel op dat je dit niet op de ochtend zelf doet, zie het punt hieronder.
Belangrijk om te weten
Hoewel het goed is voor je stoelgang en gezondheid om voldoende vezels te eten, kan je op de dag van de wedstrijd beter zo min mogelijk vezels eten. Vezels op de wedstrijddag zelf kunnen er namelijk voor zorgen dat je onderweg juist last krijgt van je darmen en dat wil je juist niet. Zorg er ook voor dat je genoeg drinkt, zeker in de dagen voor de wedstrijd voorkom je door voldoende water te drinken dat je last krijgt van obstipatie. Daarbij kun je juist eerder last krijgen van hardloopdiarree als je te weinig drinkt Met deze tips lukt het wél om te poepen voor een wedstrijd.