Morgen moet je vroeg eruit, dus wil je om tien uur naar bed. Maar om half tien begin je nog even aan een potje videogamen of een nieuwe serie. Oeps, opeens is het elf uur. Snel raffel je je bedtijdritueel af, maar dan lig je onder de dekens op je telefoon te scrollen. Als je weer naar de tijd kijkt, is het één uur ’s nachts. Ai. De volgende ochtend word je uitgeput, en een beetje teleurgesteld in jezelf, wakker.
Advertentie - Lees hieronder verder Universiteit Utrecht vroegen meer dan 24.000 Nederlanders naar hun net-voor-bedgewoontes. Bijna driekwart gaf aan minstens één keer per week later te gaan slapen dan gepland. En daarvan deed de helft dat drie keer per week of vaker.
Waarom stellen we het slapengaan uit?
Kun je hardlopen of sporten met een verkoudheid bedtime procrastination. Waarom we slaap uitstellen? Daar zijn verscheidene redenen voor, geven de onderzoekers van Universiteit Utrecht aan. Zo kun je simpelweg afgeleid worden en de tijd vergeten, door bijvoorbeeld in een konijnenhol van grappige kattenfilmpjes te vallen. Of je vindt dat je extra vrije tijd verdient na een lange en drukke dag en zet daarom je favoriete serie aan.
Ook kun je moeite hebben met accepteren dat de dag voorbij is of je wil gewoon nog niet stoppen met het kijken naar die leuke film. Heel veel redenen dus. Maar uiteindelijk is het misschien meer een kwestie van zelfcontrole. Of tenminste, een gebrek daaraan. Bedtijduitstellers hebben namelijk ook sneller last van ander uitstelgedrag.
Rekoefeningen: de 5 beste stretchoefeningen de Vrije Universiteit Amsterdam (2018) dat mensen die vaker verlangens moesten weerstaan op een dag, meer kans liepen om in de avond hun slaapmoment uit te stellen. Hun zelfcontrole was namelijk al opgebruikGepubliceerd op: 17/10/2022.
Drie praktische tips om op tijd naar bed te gaan
Wil je vaker je ogen sluiten op het moment dat je gepland had? Volg dan deze drie tips van de onderzoekers van Universiteit Utrecht.
- Bewustwording
Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands mismatch? Zoek dan uit hoe dat komt. Blijf je te lang op de bank hangen of scrol je nog een paar uur door sociale media? En hoe voel je je daardoor de volgende dag? - Planning
Zorg voor een trigger waardoor je naar bed gaat. Zet bijvoorbeeld een wekker en begin met je bedtijdroutine als die wekker afgaat. Of plan het tandenpoetsen direct na de aftiteling van een show die je elke dag kijkt. - Verminder prikkels
Verander je omgeving zodat je minder prikkels binnenkrijgt. Gebruik bijvoorbeeld je telefoon niet meer na een bepaalde tijd in de avond of neem hem niet mee de slaapkamer in.