Dat vitamines onmisbaar zijn binnen een gezonde levensstijl spreekt voor zich. Alleen van de lange lijst vitaminen worden er nog wel eens wat vergeten. Zo is vitamine C welbekend, maar de lijst loop van vitamine A tot K. Binnen een gezonde en gevarieerde levensstijl horen alle vitamines terug te komen. Als dat niet het geval is kan dat leiden tot een tekort, met alle mogelijke gevolgen van dien. In dit artikel lichten we de aanvoerder van de vitaminelijst uit: vitamine A. Een vitamine A-tekort, wat merk je daar van? Wat veroorzaakt een vitamine A tekort? En waar zitten veel A-vitamines in? Alles over deze belangrijke vitamine(s) lees je hieronder.

Wat is een vitamine A tekort?

Voordat we kijken naar de gevolgen van een vitamine A tekort, leggen we je kort uit wat vitamine A eigenlijk is. Zo is het goed om te weten is dat vitamine A voorkomt in verschillende vormen. Vitamine A zit in dierlijke producten en komt vooral in de lever voor. Maar het lichaam maakt ook zelf vitamine A aan uit carotenoïden, stoffen die voorkomen in plantaardige producten (denk aan wortel!).

Maar wanneer heb je een vitamine A tekort? Enerzijds verschilt dat per persoon en diegene's levensstijl, anderzijds hangt het ook af van hoe iemand vitamine A tot zich neemt. Zo bestaat vitamine A uit carotenoïden, zoals bètacaroteen, die in het lichaam omgezet worden in vitamine A, ook wel retinol. Om de stoffen bij elkaar te kunnen optellen, moeten eerst de hoeveelheden carotenoïden worden omgerekend naar de hoeveelheid retinol. En dat is een sommetje dat je niet even maakt. Makkelijker is om gezond en gevarieerd te eten en wanneer je symptomen ervaart van een vitamine A tekort even langs de huisarts te gaan voor een check-up.

Welke ziekte kan ontstaan bij een tekort aan vitamine A?

Maar aan welke symptomen kun je een vitamine A tekort herkennen? Mocht je twijfelen of je genoeg vitamine A binnenkrijgt, en onderstaande symptomen spelen op, dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. De bekendste symptomen van een vitamine A tekort zijn een verslechterd zich en een doffe huid. Zo kan een vitamine A tekort ook een rol spelen bij acne. Dit komt doordat retinol behoort tot een familie genaamd retinoïden, vormen van vitamine A die helpen bij het verhogen van de cel- en huidvernieuwing. Naast verslechterend zicht en huidproblemen kan een tekort aan vitamine A ook leiden tot dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid, aldus het RIVM.

In welk eten zit vitamine A?

Vitamine A zit bijvoorbeeld in het volgende fruit: sinaasappels, mandarijnen, mango's en bananen. Of ontdek Zo slaap je als een pro. Maar ook in groente zit vitamine A, zoals in wortels. De associatie van wortels tegen blindheid komt dus niet compleet uit het niets. Zo komt bètacaroteen, dat je lichaam omzet in vitamine A, vooral voor in oranje en geel fruit en groente. Goede voedingsbronnen van vitamine A zijn dan ook wortelen, spinazie, broccoli, bloemkool, pompoenen en paprika's. Naast groenten kun je vitamine A ook binnenkrijgen uit zuivel en vetten. Als je gezond en gevarieerd eet, voorkom je meestal onbedoeld al een vitamine A tekort. Als dit niet het geval is kun je suppleren, maar pas daarmee op. Want een teveel aan vitamine A Te veel vitamine B: is dat schadelijk.