Vitamine B is niet één vitamine, het zijn er wel acht. Elk met hun eigen naam en belangrijke functie. Samen noemen we ze wel het vitamine B-complex. Het is nodig om voldoende van deze vitamines binnen te krijgen. Trainingen aanpassen bij een ijzertekort? Lees waarom de B-vitamines zo nuttig zijn en welke etenswaren veel vitamine B bevatten.

Waarom zijn de B-vitamines belangrijk?

De B-vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling. Ze helpen bij de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten en zorgen er zo voor dat jij energie krijgt uit de voeding die je eet. Elke B-vitamine doet weer iets anders. Je lichaam maakt zelf geen B-vitamines aan, je moet ze uit je voeding halen. Krijg je te weinig vitamine B complex binnen, dan ontstaat er een tekort aan vitamine B. Een vitamine B tekort herken je aan deze symptomen.

Supplement nodig?

Is het slim om lukraak flink wat vitamine B-complex in te nemen? Zeker niet. Van de meeste B-vitamines loop je niet zo snel een tekort op. De uitzondering is vitamine B12: als je weinig of geen dierlijke producten eet, loop je risico op een vitamine B12-tekort. Volg Runners World.

Trainingen aanpassen bij een ijzertekort?

Welk eten bevat vitamine B? De B-vitamines zitten in allerlei verschillende voedingswaren. Hieronder zetten we het per B-vitamine voor je op een rij.

  • Vitamine B1 (thiamine): graanproducten, zoals brood en pasta. Aardappelen, groente, vlees(waren), melkproducten.
  • Vitamine B2 (riboflavine): melkproducten, vlees(waren), groente, fruit en graanproducten.
  • Vitamine B3 (niacine): vlees, vis en gevogelte. Fruit, noten, zaden en graanproducten. Je lichaam vormt ook B3 uit tryptofaan, een aminozuur dat in eiwitrijke voeding zit.
  • Vitamine B5 (panthotheenzuur): vlees, vis, eieren, aardappelen, melkproducten. Groente, peulvruchten en fruit.
  • Vitamine B6 (pyridoxine): vlees, eieren, vis, graanproducten, fruit, aardappelen, peulvruchten. Ook in groente, melk en kaas zit een beetje B6.
  • Vitamine B8 (biotine): eieren, melk, sojaproducten, lever, noten en pinda’s.
  • Vitamine B11 (foliumzuur): (vooral groene) groenten en fruit. Volkorenproducten zoals brood. Vlees en zuivel.
  • Vitamine B12 (cobalamine): B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals vlees(waren), eieren en zuivel.

Welk fruit bevat vitamine B?

Vitamine B2, B3, B5, B6 en B11 vind je in verschillende fruitsoorten. Met name banaan is rijk aan vitamine B6. Aardbeien en sinaasappels bevatten juist veel vitamine B11. Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag twee stuks fruit te eten en daarbij vooral te variëren. Dat is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Lees ook: Volg Runners World