Mens Health NL, pompoengerechten zijn trending en bovenal wordt het kouder. Dat laatste maakt het hoogtijd om de hardloopschoenen aan te doen en een blokje om te gaan. De kans is namelijk groot dat je dit seizoen je snelste tijden neerzet. Wij leggen je, samen met thermofysioloog Koen Levels, uit waarom.

Loop je echt harder in de herfst?

Het ligt er natuurlijk helemaal aan welke afstanden je loopt, maar zeker op de langere afstanden worden over het algemeen de snelste tijden gelopen. Pak bijvoorbeeld de huidige wereldrecords er maar eens bij.

Record

Naam

Tijd

Plaats

Datum

15 km heren

Joshua Cheptegei

41.05

Nijmegen

18 november 2018

15 km dames

Letensenbet Gidey

44.20

Nijmegen

17 november 2019

Trainingen aanpassen bij een ijzertekort

Jacob Kiplimo

57.31

Lissabon

21 november 2021

Wij leggen je, samen met thermofysioloog Koen Levels, uit waarom

Letensenbet Gidey

1.02.52

Valencia

24 oktober 2021

Marathon heren

Kelvin Kiptum

2.00.35

Chicago

8 oktober 2023

Marathon dames

Ruth Chepngetich

2.09.56

Chicago

13 oktober 2024

Zie je een patroon? Al deze records zijn gelopen in de herfst. Ook de snelste marathon ooit, de onofficiële 1.59.40 van Eliud Kipchoge, werd gelopen in de herfst. Dat was namelijk op 12 oktober 2019 in Wenen.

Hoe kan dat?

Dat herfstweer ideaal is voor een toptijd op de lange afstand is vrij logisch. Wanneer je beweegt maken je spieren warmte aan. Die warmte moet je ook weer kwijt. Dat doet het lichaam op twee manieren: de droge en natte warmteafgifte, legt thermofysioloog Koen Levels ons uit. De natte warmteafgifte is niets anders dan zweten. Bij dit systeem speelt vooral de luchtvochtigheid een rol.

De andere manier - belangrijker voor dit verhaal - is de droge warmteafgifte. Daarbij is de omgevingstemperatuur belangrijk. 'De droge warmteafgifte is afhankelijk van het temperatuurverschil tussen je lichaam en omgeving,' legt Koen uit. 'Daarbij is belangrijk om te onthouden dat hoe groter het temperatuurverschil tussen je omgeving en lichaam is, hoe makkelijker het is voor het lichaam om via droge warmteafgifte warmte kwijt te kunnen.' Als het koud is buiten, kan het lichaam meer warmte kwijt aan de omgeving. Maar waarom loop je dan het snelst in de herfst en niet in de winter?

Dit is de reden waarom je in de herfst het snelst hardloopt

Tijdens duursporten, zoals hardlopen, produceren je spieren voor een langere tijd warmte. Om die warmte kwijt de kunnen is een koudere omgeving daarom wenselijk. Koen vult aan: 'Bij duursporten ligt de ideale temperatuur daarom onder de 10 graden, met een optimum van rond de 8 graden.' Met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 10 graden is de Nederlandse herfst daarom de ideale tijd om je hardloopambities op te pakken of door te zetten.

Daarom werd bij de Ineos 1.59 challenge ook voor een herfstochtend in Wenen gekozen. Het ligt op zeeniveau waardoor er meer zuurstof in de lucht hangt en bovendien is het klimaat er stabiel waardoor je redelijk zeker bent van een optimale frisse temperatuur.

Daarnaast kan ook de manier waarop je als atleet je seizoen indeelt een factor zijn. Een marathon in het najaar lopen betekent trainen in de zomer. Wanneer de temperaturen weer dalen, stijgt je vorm en kun je je topvorm uiteindelijk verzilveren in het najaar.

Geldt dit voor alle afstanden?

Rugpijn na en tijdens het hardlopen krachttraining of sprinten, draait het juist meer om het leveren van veel kracht in een korte tijd. 'Het is bekend dat warme spieren in korte tijd meer vermogen kunnen leveren,' legt Koen uit. 'Daarom floreren explosieve sporters juist bij warmer weer; denk aan temperaturen rond de dertig graden.' Niet zo gek dus dat de snelste tijden op afstanden van 3000 meter en korter bijna allemaal in de zomer of op een indoorbaan worden gelopen.

Dit de oorzaak van spierpijn bij verkoudheid? Gepubliceerd op: 09/10/2024

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?