Trainingen aanpassen bij een ijzertekort Instagram account van Runner's World Advertentie - Lees hieronder verder (@marit_cpr): 'Je conditie gaat echt niet zo snel achteruit?'

Ook een vraag? Houd onze Instagram stories in de gaten en reageer op maandagochtend met jouw vraag. Wie weet vind je binnenkort het antwoord op onze website.

Waarom hardlopen gevaarlijk kan zijn als je koorts hebt

Advertentie - Lees hieronder verder, De voordelen van saunas en stoomkamers en voelt je absoluut niet lekker. Je lichaam is druk bezig met het bestrijden van het virus, dat kost veel energie. Door op zo'n moment te sporten, verbruik je juist de energie die je lichaam zo hard nodig heeft om te herstellen. Ook gaan de levels van het stresshormoon cortisol omhoog, en die wil je laag houden als je ziek bent. Te veel Helpt rescue spray je echt kalmeren.

Daarnaast verhoog je je lichaamstemperatuur met hardlopen, wat gevaarlijk kan zijn als je al koorts hebt: je loopt risico op oververhitting, endorfine als je eindelijk weer loopt uitdroging ligt op de loer, wat je herstelproces vertraagt. Meer dan genoeg redenen om jezelf én je hardloopschoenen wat extra rust te gunnen.

Het virus ‘eruit zweten’ werkt niet

Als je te snel weer te veel vraagt van je lichaam, kan dit zorgen voor een terugval: je voelt je beter na de griep en denkt goed te herstellen, maar hebt ineens toch weer een nieuwe infectie te pakken, meestal in de bijholten, keel of middenoor. Voordat je het weet zit je een maand of langer thuis met een lang aanhoudende ontsteking van de luchtwegen.

Ben je nog niet overtuigd en wil je het liefst zo snel mogelijk weer trainen? Doe het niet: in ernstige gevallen kan de virusinfectie ook in je hart terecht komen, met een gevaarlijke Rugpijn na en tijdens het hardlopen als gevolg. Dat je een virus ‘eruit kunt zweten’ door te sporten is dus een fabeltje. Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands.

Zo bepaal je of je wel of niet kunt hardlopen bij ziekte

Luister naar je lichaam: maak een topsport van het lezen van de signalen van je lichaam. Je lijf communiceert de hele dag door met jou, je hoeft alleen maar te luisteren. Als je dit regelmatig doet, kun je makkelijker inschatten wat je aan kunt. Voel je je zwak of duizelig? Dan kun je beter rust nemen. Ben je een beetje moe maar heb je verder geen symptomen (meer)? Dan kun je overwegen om te gaan hardlopen, op een rustig tempo. Stop direct met sporten als je je niet goed voelt.

Voor nu: beterschap: als je lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius is, is het advies om niet te sporten. Wacht tot je koorts vanzelf is gezakt (niet door eventuele pijnstillers) voordat je weer gaat lopen.

cortisol heeft namelijk negatieve gevolgen voor je immuunsysteem: Als je kortademig bent of je hartslag in rust hoger ligt dan normaal (>10 slagen per minuut hoger), zie dat als teken dat je lijf hard bezig is met opruimen en baat heeft bij extra rust.

Doe de ‘nek check’

als gevolg. Dat je een boven de nek, zoals hoofdpijn, een loopneus of niezen? Dan kun je in de meeste gevallen prima een rondje gaan hardlopen. Bij een Heb je echter klachten omdat de adrenaline ervoor zorgt dat de opstoppingen in je neus of hoofdholtes verminderen. Wel geldt ook hier de regel: luister goed naar je lichaam en doe het rustiger aan dan normaal.

en je lichaam zal dankbaar zijn voor de rust en je binnenkort belonen met extra onder je nek, zoals koorts met spierpijn, infecties aan de luchtwegen of hoesten, dan is het noodzakelijk om je lichaam rust te gunnen.

Kies de weg die zorgt voor het snelste herstel

Als je veel of vaak loopt, dan kan het best een uitdaging zijn om de hardloopschoenen een tijdje aan de kant te zetten. Probeer daarom het grotere doel in gedachten te houden: zo snel mogelijk herstellen en je weer écht goed voelen. En als dat betekent dat je nog een aantal dagen extra rust moet pakken tot je helemaal uitgeziekt bent, dan doe dat vooral. Je conditie gaat echt niet zo snel achteruit en je lichaam zal dankbaar zijn voor de rust – en je binnenkort belonen met extra endorfine als je eindelijk weer loopt.

Heb je echter klachten!

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?