Af en toe zie je de headlines voorbijkomen: er is een hardloper overleden tijdens of na een wedstrijd, hartstilstand. En elke keer wordt er weer dezelfde vraag gesteld. Hoe kon dit gebeuren? Wij zochten het voor je uit.

Hartstilstand bij sporters

Laten we beginnen bij het belangrijkste punt: het risico dat je tijdens of na het hardlopen een hartstilstand krijgt, is klein, zeker als je verder gezond bent. Volg Runners World uit de jaren 2006 - 2017. Van de in totaal 34.826 plotselinge hartstilstanden in die periode gebeurden er 760 (2.2 procent van alle hartstilstanden) tijdens intensieve inspanning. Daarvan was bijna 93 procent man, voornamelijk tussen de 60-74 jaar. In de meeste gevallen hadden de atleten een onderliggende hartafwijkingen waar ze niets van af wisten.

Er zijn verschillende signalen die duiden op een verhoogd risico om een hartstilstand te krijgen. Als je één of meerdere van Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands, is het raadzaam om een afspraak bij de huisarts te maken voor nader onderzoek. Experts geven daarbij wel aan dat je niet overmatig bang hoeft te zijn dat je als gezonde sporter zomaar iets zou kunnen overkomen - vooral als je geen familieleden met ernstige hartaandoeningen hebt.

Maximale hartslag

Bij fysieke inspanning kan het hartritme van een volwassen persoon versnellen tot 160-180 slagen per minuut en bij sommigen zelfs tot boven de 200. Dit is geen probleem, mits de hartslag geleidelijk oploopt en ook weer geleidelijk afzakt. Op een gegeven moment kan je hart zich tussen twee hartslagen niet meer goed vullen met bloed, dan is je max bereikt. Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van de leeftijd. 'Veel mensen gebruiken de vuistregel 220 min leeftijd voor het berekenen van de maximale hartslag, maar op individueel niveau is die vrij onbetrouwbaar. Je kunt beter een maximale inspanningstest bij een sportarts doen', vertelt Dave Krajenbrink van de Hartstichting. Zelf kun je ook Wat gebeurt er in je spieren bij een sportmassage.

En vanaf welke hartslag is het eigenlijk gevaarlijk?

Je zag het waarschijnlijk al aankomen, maar deze vraag is dus niet zo eenduidig te beantwoorden. 'De hartslag verschilt per persoon en per situatie, waardoor het lastig is om een range aan te geven wanneer de hartslag bij intensieve inspanning in de gevarenzone komt.' Loop je te lang met een te hoge hartslag, dan zal je lichaam uit zelfbehoud aan de bel trekken: je kunt minder energie leveren en je loopprestatie neemt snel af.

Voor mensen zonder hartproblemen is hardlopen met een hoge intensiteit dus over het algemeen veilig. Heb je wel familieleden met hartaandoeningen of twijfel je of alles goed zit? Neem dan contact op met je huisarts of een sportarts voor een check-up.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?