Na een intensieve training is niets lekkerder dan even in slaap sukkelen op de bank. Je valt in een rare houding in slaap en wordt wakker met een slapende voet. Gelukkig verdwijnt het gevoel al snel weer (en kun je snel weer verder dutten), maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je arm of been 'slaapt'? En kan dit eigenlijk kwaad?
Wat gebeurt er als je arm of been 'slaapt'?
Het voelt alsof een ledemaat niet meer bij je lichaam hoort
Eén van je ledematen begint te tintelen, we zeggen dan vaak dat het lichaamsdeel 'slaapt'.
Dat 'dove' gevoel heet obdormitio (afgeleid van het Latijn voor 'in slaap vallen'). Het gaat vaak samen met paresthesie, een tintelend en prikkend gevoel in je ledematen waarvan het zenuwverkeer met de hersenen is verstoord. Wat er dan gebeurt? De werking van je zenuwbanen komt in de problemen doordat ze worden afgekneld. Daardoor gaan er geen (of minder) signalen naar de hersenen en vice versa. Het voelt dan alsof een arm of been even niet meer bij de rest van je lichaam hoort. Daarnaast worden bloedbanen afgekneld waardoor de bloedcirculatie stokt.
Je armen en benen zijn kwetsbaar voor beknelling
Het is niet zo gek dat het juist je ledematen zijn die soms 'slapen': daarin bevinden zich nu eenmaal de langste bloed- en zenuwbanen. Die zijn het meest kwetsbaar. Ondanks dat de zenuwsignalen niet meer op de plek van bestemming kunnen komen worden ze nog wel afgevuurd. Ze geven je ledematen seintjes dat ze beter van houding kunnen veranderen. Dit zorgt voor dat tintelende of prikkende gevoel.
Breekt een slapend been makkelijker?
Het ongemak gaat vanzelf weer over als je je arm of been hebt 'bevrijd' uit zijn onhandige positie. Er is dus niks mis met je hersenen, je zenuwen of je bloedvaten. Ze konden alleen tijdelijk even niet meer goed samenwerken doordat je geliefde op je arm in slaap is gevallen (daar is zelfs een naam voor: Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands). Het is ook niet zo dat een slapend been eerder breekt als je erop gaat staan. Het voelt gewoon niet fijn en daarom is het slimmer om even af te wachten tot de 'slaap' eruit is.
Moet ik naar de dokter als mijn arm of been slaapt?
Met een slapend been hoef je (meestal) niet naar de dokter. Even van houding veranderen volstaat. Heb je vaker last van een verdoofd gevoel of tintelingen in je lichaam als er geen aanwijsbare oorzaak is? Dan is het wel raadzaam om een arts te raadplegen, want paresthesie is een verschijnsel dat bij heel veel aandoeningen kan horen.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?