Kalium is een mineraal en elektrolyt, Kun je hardlopen of sporten met een verkoudheid functioneren van je spieren, zenuwen en stofwisseling. Kalium draagt bij aan een gezond hart-en vaatsysteem en is betrokken bij de vochtregulatie en bloeddruk. In dit artikel lees je alles over een kalium tekort.

Kalium tekort: Alles wat je erover moet weten

Een te laag gehalte aan kalium zie je makkelijk over het hoofd. Sommige symptomen zijn te lastig te onderscheiden van klachten die niet veroorzaakt woorden door een kalium tekort, maar bijvoorbeeld door stress. Volg Runners World.

Wat zijn de oorzaken van een kalium tekort?

Een tekort aan kalium kan veroorzaakt worden door plaspillen, hevige diarree of braken - doordat je in korte tijd veel vocht verliest. Bij een waarde van 3,2 mmol per liter of minder is er sprake van een tekort. Ook een langdurig hoge bloedsuikerspiegel bij diabetes en hormoontherapie kan in relatie staan tot een kaliumtekort. Te weinig eten of onvoldoende variatie in je voedingspatroon kan leiden tot een kalium tekort. Rugpijn na en tijdens het hardlopen.

Wat te doen bij een laag kaliumgehalte?

Een kaliumtekort vul je aan door voldoende gezonde voeding te eten en te variëren in wat je eet. Hoe je een kalium tekort oplost? Voldoende fruit, groente, volkoren graanproducten, zuivel, peulvruchten, noten en pinda’s. Ook in vlees en vis zit kalium. Vermoed je dat een kaliumtekort hebt? Ga dan langs je huisarts. Hij of zij kan via bloedonderzoek vaststellen of dit inderdaad het geval is. Waarom loop je sneller op een verharde weg.

Wat zijn de symptomen van een tekort aan kalium?

Meestal merk je niet dat je een tekort aan kalium hebt. Mensen met een ernstig tekort aan kalium hebben last van de volgende symptomen:

  • ​Vermoeidheid
  • Verminderde eetlust
  • Obstipatie (verstopping van de darmen)
  • Verzwakte spieren
  • Misselijkheid
  • Lusteloosheid
  • Veel plassen

Bananen bevatten veel kalium. Om deze elf redenen wordt het aangeraden om dagelijks een banaan te eten.