Kalium is een mineraal en elektrolyt die een rol speelt bij verschillende belangrijke processen in je lichaam, zoals het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk. Kalium vind je in bijna alle voedingsmiddelen, maar toch komt een te hoog gehalte aan kalium bij mensen zelden voor. Hoe dat zit en hoe je een teveel aan kalium herkent, lees je in dit artikel.

Kalium te hoog: Alles wat je erover moet weten

Veel voeding bevat kalium - met name deze voedingsmiddelen zijn rijk aan kalium. Toch komt een te hoog kaliumgehalte (hyperkaliëmie) bijna niet voor, omdat je nieren ervoor zorgen dat je het overshot aan kalium uitplast. Andersom zorgen je nieren overigens ook ervoor dat je lichaam kalium juist minder uitscheidt, wanneer je kaliumgehalte laag wordt. Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands.

Bij wie ontstaat een te hoog kaliumgehalte?

Een teveel aan kalium kan wel ontstaan als je nieren niet goed functioneren (nierfalen, bijvoorbeeld door uitdroging) of als je bloeddrukmedicatie gebruik (bepaalde plaspillen en/of ACE-remmers). Wanneer je lijdt aan het Hartritmestoornis te zien op een elektrocardiogram, een hartfilmpje, Zo slaap je als een pro.

Kun je te veel kalium binnenkrijgen?

Voor kalium is geen aanvaardbare bovengrens opgesteld. Volgens het Voedingscentrum is er bij langdurig gebruik van 3 gram kaliumchloride als supplement naast normale voeding, geen nadelige effecten op de gezondheid gevonden bij gezonde mensen. Een te veel aan kalium komt zelden voor.

Wel kunnen kaliumsupplementen met hoeveelheden van 5 tot 7 gram per dag negatieve effecten hebben op de hartfunctie. Krijg je 18 gram per dag binnen én plas je het teveel onvoldoende uit, dan kun je een acute kaliumvergiftiging krijgen. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kalium is zowel voor mannen als vrouwen 3.500 milligram per dag. Normale waarden bevinden zich tussen 3,5 en 5,1 mmol/liter. Waar zit kalium in.

Kalium te hoog: dit zijn de symptomen

Een teveel aan kalium herken je aan de volgende symptomen:

  • Spierzwakte
  • Hartritmestoornis (te zien op een elektrocardiogram, een hartfilmpje)
  • Bij ernstige hyperkaliëmie (meer dan 7,5 mmol/liter) kunnen er gevaarlijke hartritmestoornissen ontstaan die mogelijk tot een hartstilstand kunnen leiden

Hoe krijg ik mijn kalium naar beneden?

Je nieren houden je kaliumgehalte als het goed is zelf in balans. Of je nu in de risicogroep valt of niet: neem bij twijfel contact op met je huisarts. Hij of zij kan dan bloedonderzoek doen. Kalium vind je vooral in groenten (broccoli); fruit (bananen, kiwi's); aardappelen, vlees en vis noten, melkproducten en brood.

Waarschijnlijk is het niet nodig, maar je inname van deze voedingsmiddelen minderen zal er op de lange termijn voor zorgen dat je kaliumgehalte zakt.