In ons magazine doet journaliste Sam Murphy haar verhaal over hardlopen tijdens de menopauze. In dit artikel lees je een deel van haar ervaring - het volledige artikel is te vinden ons magazine (7).
Hardlopen tijdens de menopauze
Toen de symptomen begonnen, had ik geen idee wat er mis was. Ik had last van hartkloppingen, mijn gewrichten en spieren deden pijn. Zelfs eenvoudige loopjes voelden moeizaam aan, alsof ik een onzichtbaar gewicht meedroeg. Ik voelde me ook neerslachtig. Waar was mijn mojo gebleven? Het zal niemand verbazen dat deze symptomen mijn loopprestaties beïnvloedden, dus ik begon minder vaak wedstrijden te lopen, en daarna helemaal niet meer. Ik ging naar mijn huisarts in de hoop deze mysterieuze hardloopziekte te identificeren en werd doorgestuurd voor tests: schildklierfunctie, ijzergehalte, enz. Er bleek niets mis met me te zijn. Ik ben gewoon klaar op sportief gebied, dacht ik.
Nu weet ik anders. Ik was niet ziek of oud; ik was in de menopauze. Natuurlijk heeft het verouderingsproces invloed op prestaties, maar de menopauzejaren zijn bijzonder verwoestend, zowel mentaal als fysiek. In een enquête van de Britse Runner's World zei 83 procent van de vrouwelijke hardlopers dat de menopauze hun hardlopen had beïnvloed. Daarom is het belangrijk dat zowel jij zelf, als de mensen om je heen begrijpen waar je mee te maken hebt.
Aandacht voor de menopauze
De menopauze begint pas sinds kort de aandacht te krijgen die het verdient, nadat het decennialang door de medische wereld werd genegeerd en gekleineerd met termen als 'vrouwenproblemen' en 'de verandering'. In een onderzoek uit 2022 door de Fawcett Society gaf 44 procent van de werkende vrouwen aan dat hun vermogen om hun werk te doen was beïnvloed door de menopauze en de symptomen daarvan. Mijn huisarts zat inmiddels ook anders in de wedstrijd. We hadden een goed gesprek over de menopauze en ze maakte duidelijk dat ik opties had wat betreft hoe ik ermee omging.
Ik had vooral graag geweten dat het een fase is, dat je je niet voor altijd zo zult voelen. Toen ik mijn symptomen durfde te delen met enkele van mijn loopmaatjes, werd duidelijk dat ik niet de enige was die worstelde met gewrichtspijn, extreme vermoeidheid, de 'weke delen-blessures' (dat woord heb ik zelf bedacht), slapeloosheid, hartkloppingen, gewichtstoename, verlies van motivatie en wat al niet meer. Lange duurlopen zijn een worsteling geworden, zei een van hen.
Een ander, die eerder zowel marathons als ultra's had gelopen, zei dat ze het nu soms moeilijk vond om een halfuurtje te lopen, vanwege aanhoudende extreme vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, opvliegers en overmatig zweten.
Het verschil tussen de overgang en de menopauze
De overgang is niet hetzelfde als de menopauze. Volgens de officiële definitie gaat de menopauze twaalf maanden na de laatste menstruatie in. De eierstokken zijn dan gestopt met de productie van oestrogeen of progesteron. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen inde menopauze komen is 51 jaar. Bij sommigen is dat eerder, bij anderen later: de normale uitschieters liggen tussen 45 en 55 jaar. De menopauze wordt voorafgegaan door een periode van gemiddeld vier tot zeven jaar waarin de hormoonspiegels flink kunnen schommelen. Dit heeft invloed op zowel je lichamelijke als mentale gezondheid. De meeste vrouwen in de overgang (naar schatting 75 tot 90 procent) ervaren een of meerdere overgangsklachten.
Verder lezen? Dit verhaal vind je in ons magazine. Daarin geeft Murphy tips over o.a. (kracht)training rondom de menopauze.
SCOOR HIER JOUW EXEMPLAAR VAN RUNNER'S WORLD
Volg je Runner’s World al op Instagram en Facebook?