Driekwart van de Nederlanders woont in een stedelijke regio. Soms ontkom je niet aan hardlopen langs een drukke weg -kuch-kuch- met auto’s, scooters en hun uitlaatgassen. Hoe ongezond is dat en wat kun je doen om het zo gezond mogelijk te maken?
Zo ongezond is hardlopen langs een drukke weg
Het probleem zit hem in de fijnstof die vrijkomt bij uitlaatgassen. Dat zijn kleine stofdeeltjes die diep in de longen terecht kunnen komen. Daar zijn deze deeltjes schadelijk en ze worden opgenomen in het bloed. Op die manier veroorzaken ze ontstekingen en verwoesten ze cellen. Dat is hetzelfde effect als tabaksrook, zo vertelt Onno van Schayk, hoogleraar preventieve geneeskunde aan Universiteit Maastricht, bij consumentenprogramma Radar.
Fijnstof is nóg schadelijker voor hardlopers
‘Voor hardlopers tussen de uitlaatgassen is fijnstof nog schadelijker, omdat je dieper in- en uitademt’, vertelt Michael Jerret, hoogleraar milieugezondheid aan de Universiteit van Californië. De deeltjes fijnstof doen hierdoor nog meer kwaad. Daarnaast wordt de lucht die je in ademt ook nog eens minder gefilterd tijdens fysieke inspanning, want Waarom loop je sneller op een verharde weg. Neushaartjes houden namelijk een deel van deze stofjes tegen. Als je dus een route neemt langs een drukke weg, kies voor een rustigere training en adem zoveel mogelijk door je neus.
De oplossing
De gezondste oplossing is om niet in de buurt van drukke autowegen te lopen. Woon je nu eenmaal in de buurt van veel drukke straten? Pak dan de fiets en rijd naar een rustigere plek met meer natuur. Planten en bomen houden ook een deel van de fijnstof tegen.
Wat is het gezondste moment om hard te lopen langs een drukke weg?
De keuze van het tijdstip maakt veel uit voor het fijnstofgehalte in de buitenlucht. De gezondste optie is vroeg in de ochtend, voordat alle automobilisten naar hun werk rijden. De lucht is dan relatief schoon (en het is een stuk rustiger op straat).
Ben je geen voege vogel, maar is regen wel één van jouw favoriete weersomstandigheden tijdens het hardlopen? Goed nieuws, regen is namelijk de grootste vijand van een lucht vol met fijnstof. Door de neerslag wordt de fijnstof uit de lucht geregend. Zonnige dagen en een hogedrukgebied zijn weer wel ideale factoren voor fijnstof.