Verstoord eetgedrag en eetstoornissen in de sport zijn helaas nog steeds beladen onderwerpen. Zo slaap je als een pro. Voedingsexpert Miriam van Reijen pleit voor meer openheid. 'Dun of mager zijn staat niet gelijk aan fitheid, kracht en zeker niet aan geluk.'
Twijfel je of jouw relatie met voeding gezond is? Ga het gesprek aan met mensen die dichtbij je staan, bespreek het met de huisarts, of zoek hulp via eetstoornissen.nl.
Eetstoornissen of verstoord eetgedrag
Eetstoornissen zijn extreem ingewikkeld. Vanuit mijn ervaring in de sport en in mijn werk zie ik tal van varianten langskomen die vrijwel nooit precies passen in de termen die we er nu voor hebben. Denk aan anorexia, boulimia of een vorm die eigenschappen van beide heeft. We hebben het vaak over een spectrum dat loopt van een zeer ernstige eetstoornis tot verstoord eetgedrag. Wat deze uitersten, en alles ertussenin, vaak gemeen hebben, is het volgende:
- Ze gaan gepaard met negatieve ervaringen, een sterke identificatie met prestaties en/of laag zelfbeeld
- Ze versterken zichzelf. Hoe meer iemand vastzit in de spiraal van over- of ondereten, hoe moeilijker het is om hiermee te stoppen.
- Herstel is mogelijk, maar kan soms lang duren.
- De rol van coaches, trainers, ouders en andere belangrijke personen in het leven van een sporter zijn cruciaal voor het ontstaan, het voorkomen en het herstel van een eetstoornis.
Het ideale lijf: is thin going to win?
Het lijf dat nodig is voor topprestaties gaat samen met een gezonde relatie tot voeding. Er is niet één bepaald lijf, gewicht of vetpercentage dat gaat zorgen voor de beste prestaties. Het gaat erom of jouw lijf dag in, dag uit, de trainingsbelasting aankan. Of je vol energie je training in- én uitgaat. Of je consistent kunt trainen, zonder langdurige onderbrekingen door blessures. Voor elk mens geldt dat er een lijf is dat bij hen past. Streven naar een gewicht dat niet past bij de sporter - en dat geldt ook voor jou - ontaardt vrijwel altijd in mentale uitdagingen en in een suboptimale gezondheid, nu en in de toekomst.
Wat zijn de gevolgen van een ongezonde relatie met voeding, of een ongezond eet- en denkpatroon? Hoe herken je mogelijk ongezonde patronen bij jezelf? En hoe ziet herstel eruit? Deze en nog veel meer vragen beantwoord Miriam van Reijen in de nieuwe Runner's World.