Social media en online forums staan vol met wilde verhalen, maar deze laatste deed onze wenkbrauwen toch wel even fronsen: sommige hardlopers zweren dat ze een paar centimeter kleiner worden door hardlopen. Is die bewering onzin? Niet helemaal. Lees verder voor het lange en korte verhaal achter deze vreemde vraag.
Maakt hardlopen je kleiner?
Het korte antwoord: Ja, dat doet het eigenlijk wel. Maar gelukkig is het maar voor een korte periode. 'Het is waar dat mensen mogelijk wat lengte kunnen verliezen als ze hardlopen', zegt sportarts Todd McGrath tegen Runner’s World. 'Midden- en langeafstandslopers kunnen dit ervaren, maar het verschil is heel klein en lijkt zeer tijdelijk te zijn.'
De voordelen van saunas en stoomkamers ouder onderzoek.
In de jaren ‘90 hebben onderzoekers mensen vóór en na het hardlopen van zes tot tien mijl opgemeten en ontdekten zij dat ze gemiddeld 7 tot 8 millimeter aan lengte verloren, vertelt Abigail Campbell. 'Dat effect was vrij consistent tussen jongere en oudere proefpersonen; de oudere hardlopers verloren minder lengte, wat interessant is', merkt ze op.
Waarom word je kleiner door hardlopen?
De exacte oorzaak voor het korter worden door hardlopen is nog onbekend, zegt McGrath, maar het komt waarschijnlijk door tijdelijk volumeverlies in de tussenwervelschijven—de sponsachtige, rubberachtige kussentjes tussen elk van de wervels die je ruggengraat vormen.
Een tijdelijk verlies van water in deze schijven werd waargenomen na hardlopen in meerdere studies. Een nieuw systematisch overzicht in het tijdschrift Sports Health noemt dit fenomeen opnieuw. 'Het kortstondige verlies tijdens hardlopen lijkt ongeveer 6 procent van de schijfdikte te zijn, hoewel dat niet gelijk staat aan 6 procent van je totale lengte', verduidelijkt hij. 'Het is een heel klein beetje.'
'De botten veranderen niet tijdens het hardlopen, maar studies hebben aangetoond dat de schijven zelf ongeveer 3 millimeter in totaal kunnen afnemen in lengte door de belasting van het hardlopen', zegt Campbell. Dat effect is het meest merkbaar in de lumbale wervelkolom, oftewel je onderrug.
Wat precies de verminderde schijfdikte veroorzaakt, is onderwerp van discussie, zegt McGrath. 'Het kan een soort van compressie zijn die de schijven samendrukt, of misschien een verschuiving van vloeistof; we weten het niet precies'. zegt hij.
Kortstondig kleiner
Wat artsen wel weten: het effect is van zeer korte duur. 'Het blijkt eigenlijk te herstellen na een nacht slapen', zegt Campbell. De tijdelijke vrijstelling van zwaartekracht tijdens zeven à acht uur platliggen is een vorm van herstel voor je wervelkolom, waardoor de schijven de kans krijgen om opnieuw vocht op te nemen en weer te herstellen. Dat is logisch, merkt Campbell op: 'ik loop al 25 jaar hard, en ik zou allang verdwenen zijn als ik elke keer blijvend kleiner werd door hardlopen.'
Hardlopen beïnvloedt je lengte echter wel op een andere, langdurigere manier. 'Naarmate wij ouder worden, kunnen compressiefracturen van de wervels ontstaan, vooral bij oudere vrouwen', merkt Campbell op. Die worden niet altijd veroorzaakt door trauma, zoals het neerkomen op asfalt, maar door een te lage botdichtheid. 'Deze kunnen ervoor zorgen dat de wervels langzaam wat platter worden. Dat is wanneer mensen ook een beetje een kromme rug krijgen', legt Campbell uit.
Meerdere micro-compressiefracturen zoals deze kunnen uiteindelijk je uiteindelijk één à twee centimeter korter maken gedurende je leven. Hoewel hardlopen hier een aandeel in kan hebben, komt het waarschijnlijk meer door je hormonen en genen.
Hoeveel moet je hardlopen om kleiner te worden?
'We weten dat de lengteafname optreedt bij marathonlopers', zegt McGrath. Maar je hoeft niet per se urenlang de straat op te gaan om de effecten meetbaar te maken. Jonge lopers verloren bijvoorbeeld rond zes procent van hun tussenwervelschijfdikte na slechts 30 minuten hardlopen met matige intensiteit, volgens een studie gepubliceerd in Kun je hardlopen of sporten met een verkoudheid in 2012.
Maar nogmaals, dit is tijdelijk en eigenlijk kan hardlopen op de lange termijn goed zijn voor je tussenwervelschijven—en misschien zelfs voor je lengte. Hardlopers die gemiddeld meer dan 50 kilometer per week liepen gedurende meer dan 10 jaar, vertoonden minder leeftijdsgerelateerde achteruitgang in hun lumbale tussenwervelschijven dan niet-lopers, volgens een studie gepubliceerd in PLoS One Jeuk aan het begin van je training.
Dus, moet je je zorgen maken dat hardlopen je kleiner maakt?
Nee. Hardlopen heeft veel geweldige fysieke voordelen, van vetverbranding verloren minder lengte, wat interessant is, merkt ze op hartgezondheid tot het in 2020. Gemiddeld hadden de lopers 20 procent meer schijfdikte dan anderen. Dit effect van hardlopen is geen negatieve kwestie, maar gewoon een vreemd iets dat in ons lichaam gebeurt, zegt McGrath.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?