Hardlopers hebben opvallend vaker last van buikklachten dan andere sporters. Pijn in de buikstreek kan behalve door aandoeningen van de inwendige organen ook door 'blessures' van de buikwand worden veroorzaakt. Een verrekking of scheuring van de buikspieren komt met enige regelmaat als blessure voor. Vaak is een plotselinge beweging bij explosieve momenten van aanspanning van deze spieren - zoals tijdens krachttraining - de oorzaak van de klachten. Ook plotselinge draaibewegingen van het lichaam zijn nog weleens de aanleiding tot langdurige buikpijn. Uitglijden brengt het lichaam uit balans, waardoor de aangespannen buikspieren beschadigd kunnen raken.
Dit is de oorzaak van je buikklachten tijdens het hardlopen
Doorbloeding van het lichaam
Volg Runners World de buikspieren tijdens het hardlopen op ontspannen wijze niet al te zeer op de proef worden gesteld. De buikspieren bij de meeste mensen vormen slechts een dunne laag met veel pees- en bindweefsel, zodat de doorbloeding beperkt is. Bloeduitstortingen komen dan ook meestal niet voor, tenzij sprake is geweest van een directe tik op de buikwand. 's Avonds of de volgende dag is het aanspannen dan pijnlijk, zoals bij het opkomen uit ruglig, bij toiletteren of tijdens het lachen.
Pijnlijke buikspieren
Deze klachten kunnen optreden na het doen van (te veel) buikspieroefeningen. Behalve rust is een aangepast bewegingspatroon, zoals rustig fietsen of hardlopen, te proberen. De pijnklachten moeten wel binnen de perken blijven. Soms is een bezoekje aan de fysiotherapeut aan te raden, vooral bij langdurige klachten. De pijn bevindt zich meestal in het gebied rond de navel en wordt vooral veroorzaakt door de rechte buikspieren. Bij beschadiging van de schuine buikspieren is de pijn meer aan de zijkant van de buik gelokaliseerd. De schuine buikspieren hebben een belangrijke functie bij draaibewegingen van het bovenlichaam.
Aanhechtingsblessure van de buikspieren
De aanhechtingspunten van de buikspieren zijn soms de oorzaak van chronische pijnklachten. De rechte buikspieren hechten namelijk vast aan het schaambeen en bij een chronische ontsteking van de peesaanhechting ontstaat er pijn bij het schaambeen, die ook nog wel eens doortrekt naar de lies. De buikspieren aan de bovenzijde van de buik hechten aan de ribbenboog aan, zodat bij dergelijke klachten diep ademhalen pijn doet. Deze aanhechtingsblessures zijn vaak erg hardnekkig.
Buik- en maagklachten bij hardlopers
Uit onderzoek is gebleken dat ruim 30 procent van de lopers ontlastingsaandrang voelt tijdens de wedstrijd. Wat te doen tegen pijn aan achillespees. Twintig tot vijfentwintig procent ondervindt buikkrampen of diarree tijdens of na de inspanning. Het aantal klachten van de maag, zoals Alles wat je wilt weten over hamstring blessures, blijkt kleiner te zijn, hoewel dat sterk afhankelijk is van de omstandigheden waaronder deze inspanningen plaatsvonden. Het vochtverlies door veel zweten, de mate van uitdroging van het lichaam en de vocht- en voedselinname konden de percentages maagklachten sterk opschroeven.
Opvallend is dat buikklachten bij de hardlopers vaker optreden dan bij fietsers, schaatsers en zwemmers. De schuddende (loop)beweging van het lichaam in verticale richting stimuleert de passage van de voedselresten door de darm, zodat het ook logisch is dat de stoelgang door regelmatig hardlopen in frequentie toeneemt. Mensen met overgewicht en klachten als obstipatie, zijn dus zeer gebaat bij hardlopen! Darmkrampen, buikpijn en diarree kunnen een negatief effect hebben op het fitheidsgevoel en de prestatie. Door middel van aanpassingen van het voedsel, met een groter vochtvolume bij sporten onder warme weersomstandigheden en/of een vermindering van de intensiteit van de sportbeoefening kan hier iets aan worden gedaan.
Hardlopen bevordert de darmpassage
Een vertraagde en moeilijke stoelgang, vaak met hardlijvigheid (obstipatie), is een veel voorkomende klacht in onze westerse maatschappij. Het gebruik van laxerende middelen is navenant. Vooral vrouwen hebben hiervan nog wel eens last. Hardlopen is hiervoor een uitstekende remedie, te meer omdat daarmee medicijngebruik voorkomen kan worden. Het geschud van de darminhoud door het hardlopen stimuleert de darmpassage, zodat het indikken van de darminhoud minder mogelijk is. Er zijn gegevens die erop wijzen dat de versnelde passage van de voedselresten de kans op darmkanker ook verkleind!
Goede voeding bevordert de stoelgang
Bewuster en gezonder eten beïnvloedt de darmpassage ook. Vooral veel vezelrijke graanproducten, zoals brood met veel zemelen en producten als muesli, stimuleren de darmen. Bij genoemde klachten moet kritisch worden gekeken naar het voedingspatroon en de samenstelling van de maaltijden en de tussendoortjes, eventueel in overleg met een diëtist. Over het algemeen is een stoelgangfrequentie van één- tot driemaal per dag niet ongebruikelijk voor een intensief trainende loper