Als hardloper kun je door verschillende oorzaken last hebben van je grote teen. Verschillende klachten en oplossingen worden hieronder behandeld.
Ontstoken grote-teengewricht
Het grote-teengewricht kan spontaan ontsteken, zoals bij reuma en jicht. De reuma zal zich vaak ook in andere gewrichten manifesteren. Bij jicht is meestal alleen het grote-teengewricht ontstoken. Urinezuurkristallen in het bloed, door een te hoog gehalte van deze afvalproducten in het lichaam, hopen zich dan op in het gewricht. Na enkele dagen zijn de klachten weer verdwenen, maar ze komen terug wanneer ze niet behandeld worden. Vooral mannen boven de veertig jaar zijn het slachtoffer van deze ontsteking ten gevolge van stoornissåen in de urinezuurstofwisseling.
Bij jicht zal de behandeling van de ontsteking gericht zijn op de verlaging van de hoeveelheid urinezuur in het bloed. Dit gebeurt door een dieet en medicijnen.
Beschadigd grote-teengewricht
Vaak zijn pijn- of stijfheidsklachten (hallux rigidus) aan de grote teen het gevolg van een beschadiging van het gewricht. Het grote-teengewricht heeft namelijk door de steun- en afwikkelbelasting veel te verwerken. Voor een normale loopbeweging is vooral een goede dorsale flexie (de teen omhoogbewegen) in het gewricht nodig.
Vooral bij het dragen van schoenen met dunne zolen of zeer slappe loopschoenen voelt men pijn tijdens en na afloop van belastende activiteiten. Roodheid van het gewricht en pijn bij het bewegen (het gewricht kraakt) treden daarbij op.
De oorzaak van deze klacht is niet goed duidelijk. De belasting van de voet, het dragen van krappe schoenen en het stoten of het verstuiken van de teen spelen waarschijnlijk een rol. Een röntgenfoto geeft echter veel informatie over de slijtageverschijnselen (artrose) van het grote-teengewricht. Randwoekeringen van het gewricht, versterkte kalklijnen en een verkleining van de gewrichtsruimte zijn typische voorbeelden van zichtbare afwijkingen.
De pezen rond het grote-teengewricht kunnen ook klachten veroorzaken. Vooral de strekpees aan de bovenzijde van de grote teen is dan aangedaan. De pees is rood en er treedt enige zwelling op. Druk van de schoen of een veranderde voetafwikkeling vormen de oorzaak van deze pijnlijke klacht.
Blessurebehandeling beschadigd grote-teengewricht
Bij een ontsteking of verstijving van het grote-teengewricht is een vermindering van de belasting van de voet aan te raden. De teen moet tot rust komen en herstellen van de ontstekingsreactie. Het is verstandig door andere bewegingsvormen, zoals fietsen en zwemmen of aquajoggen, je Volg Runners World, Dit is hallux valgus en zo kan je het verhelpen.
Koelen van het gewrichtskapsel, fysiotherapie, mobilisatie van het beperkt beweeglijke gewricht en ontstekingsremmende medicijnen zijn verschillende behandelingsmogelijkheden.
Met een afwikkelbalkje ter plaatse van de middenvoetsbeentjes kan de afwikkeling van de voet zonder maximale dorsale flexie van de grote teen mogelijk worden gemaakt, waardoor de rek, prikkeling en pijnreactie van het kapsel van het grote-teengewricht verminderen. De stijve grote teen (hallux rigidus) geneest weliswaar niet, maar hardlopen is dan meestal weer goed mogelijk!
Operatieve behandeling van het versleten grote-teengewricht vindt alleen maar plaats wanneer de randwoekeringen van het gewricht op zenuwen drukken of wanneer er een forse standafwijking ontstaat met consequenties voor de andere tenen of de voet.
De grote teen is naar buiten gericht
Pijn bovenkant voet: 5 veel voorkomende oorzaken (hallux valgus), die soms ook de tweede teen verdringt, is een gewrichtsafwijking die een goede belasting van de voet belemmert. Aan de binnenzijde van het grote-teengewricht is vaak een zwelling met enige roodheid te zien. Vooral vrouwen lijden aan deze vaak progressieve kwaal, die tot schoencorrectie, het gebruik van podotherapeutische hulpmiddelen en soms zelfs tot operatief ingrijpen leidt. Er lijken erfelijke factoren in het spel te zijn, maar vooral het dragen van schoenen met een te krappe ruimte voor de voorvoet dringt de grote teen in de afwijkende stand.