Er zijn een aantal kwaaltjes waar we het als hardlopers liever niet over hebben omdat het niet bepaald charmant is en soms zelfs een beetje gênant. Denk aan blauwe teennagels, sanitaire pitstops in de bosjes en bloedende tepels. Je hebt er misschien liever niet over, maar vaak is het helemaal niet nodig om stilzwijgend door te lopen met zo'n loperskwaaltje. In dit artikel gaan we in op de oorzaken en oplossing bij bloedende tepels bij het hardlopen.
Hoe kan het dat je tepels gaan bloeden bij het hardlopen?
Bloedende tepels tijdens het hardlopen is een kwaal die vooral bij mannen voorkomt. Dat komt omdat mannen over het algemeen geen goed aansluitende sportbeha dragen. Ze dragen een shirt dat voortdurend over de tepels schuurt. Ook zweten mannen over het algemeen meer dan vrouwen. Zo gaat het shirt op den duur vol zitten met zoutkristallen. Door die zoutkristallen gaat het shirt meer schuren en wordt de tepel nog gevoeliger. uiteindelijk lijkt het wel alsof er schuurpapier langs je tepel wrijft. Niet heel gek dus dat je tepels na verloop van tijd bloeden. Dit fenomeen komt vooral voor bij beginnende marathonlopers, omdat zij langer bezig zijn met lopen waardoor het shirt dus langer over de tepel schuurt.
Hoe voorkom je bloedende tepels?
Door opdrogend zweet verandert je shirt dus langzaam in een schuurpapier op je tepels, maar hoe voorkom je dat. Er zijn verschillende manieren om bloedende tepels te voorkomen:
- Volg Runners World: een katoenen shirt houd veel zweet vast en wordt zwaar. Een synthetisch shirt is daarom beter. Een genaaid of geborduurd logo op de borst kun je beter vermijden, ook is het slim om goed te kijken waar de naden van het shirt lopen, daar vormen zich vaak schuurplekken.
- Advertentie - Lees hieronder verder: Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar wanneer je genoeg water drinkt, blijf je zweten en wordt het zweet meer afgevoerd en kan het niet goed kristalliseren en gaat het zout dus ook niet schuren.
- Vaseline: Je kunt ook schurende tepels voorkomen door ze in te vetten met vaseline. Nadeel is dat het vettig wordt en vlekken geeft. Gepubliceerd op: 24/07/2024.
- Afplakken: Een andere optie om schurende tepels te voorkomen is door ze af te plakken. Dat kan met pleisters, maar je kunt bijvoorbeeld ook een hartslagband over je tepels dragen. Een andere optie is een strak aansluitende top of sportbeha onder je shirt dragen.
- Open knippen: Ten slotte zie je wel eens deelnemers die gewoon de tepels uit hun shirt knippen. Waar geen stof zit, kan het immers ook niet schuren. Het ziet er misschien gek uit, maar zolang het werkt is het niet gek, toch?
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?