Een vervelende pijn onder je hiel kan een symptoom van hielspoor zijn, een sportblessure die bij hardlopers vaak voorkomt. Deze hielpijn wordt ook weleens fasciitis plantaris genoemd, maar dit is feitelijk niet hetzelfde als hielspoor, vertelt pijn tijdens en vooral na het hardlopen.
Dit is het verschil tussen hielspoor en plantaire fasciitis
Bij beide blessures heb je last van de peesplaat die onder de voet doorloopt, de plantaire fascie. ‘In de volksmond wordt deze blessure hielspoor genoemd’, zegt Beld. ‘Maar bij hielspoor is sprake van een botuitsteeksel ter plekke van de peesplaataanhechting. De klacht zelf is de irritatie aan de peesplaat en heet plantaire fascittis.’
Voor het gemak spreken we in dit artikel over hielspoor, zoals veel mensen deze klacht kennen. Maar als je geen last hebt van een botuitsteeksel heet deze Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands dus eigenlijk plantaire fasciitis, en niet hielspoor.
Aan deze symptomen en klachten herken je hielspoor
Je herkent hielspoor of plantaire fasciitis vaak aan de volgende symptomen:
- pijn tijdens en vooral na het hardlopen
- pijn aan de hiel en stijfheid ’s ochtends, vooral de eerste stappen die je zet zijn pijnlijk
- Stijve kuiten na het hardlopen: dit kun je doen
De meest voorkomende oorzaken van hielspoor
Volgens de podotherapeut is het meestal niet nodig om aanvullend onderzoek, zoals een röntgenfoto, te laten doen. Wel is het belangrijk om vast te stellen wat de oorzaak is van de Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands, zodat je ook de juiste behandeling kunt kiezen. Overbelasting speelt bijvoorbeeld vaak een rol bij hielspoor. Kijk dan eens kritisch naar je trainingen. Wil je te veel of heb je te snel opgebouwd naar een langere afstand of een hoger tempo? Misschien is het slim om een stap terug te doen.
Ook overpronatie kan een oorzaak zijn van hielspoor. ‘Mensen met platte voeten hebben vaak de neiging tot overpronatie’, legt Beld uit. ‘Dit kan resulteren in een te hoge trekkracht op de plantaire fascie, vooral bij het afzetten van de voet tijdens het lopen.’
Deze risicofactoren vergroten de kans op hielspoor
De ene loper heeft een grotere kans op hielspoor dan de ander. Naast je looptechniek speelt namelijk ook de vorm van je voet een rol. Beld vertelt dat zowel een te hoge voetboog als platvoeten voor extra spanning op de plantaire fascie zorgen. Ook een verkorte achillespees vergroot de spanning op deze peesplaat onder je voet, doordat je enkel dan constant licht naar beneden gekanteld staat.
Vaak is er echter niet één oorzaak van hielspoor aan te wijzen. Jouw klachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van factoren. Wat kun je dan doen tegen hielspoor? Als je last hebt van deze blessure, kun je beginnen met Alles wat je wilt weten over hamstring blessures. Pijn in de knieën na hardlopen: dit kun je doen hardloopschoenen Rugpijn na en tijdens het hardlopen.
Zo bouw je hardlopen weer op na hielspoor
Kun je niet wachten om je veters weer te strikken en een rondje te maken? Laat de lange duurlopen dan nog even achterwege. Als je na hielspoor het hardlopen weer gaat opbouwen, kun je het beste beginnen met korte afstanden. 'Je kunt beter drie keer in de week korte rondjes lopen met rustdagen daartussen, dan één duurloop met een hele hoge piekbelasting', zegt Beld.
Ook wandelen is een goede manier om de belasting op je pezen weer langzaam op te bouwen. Hier geldt ook: ga niet direct de vierdaagse lopen. Het is slimmer om een paar keer per dag een kortere ronde te lopen in plaats van één lange wandeling.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?