Iedere maandag kun je via het Instagram account van Runner's World Dit doe je tegen pijn in je enkel met hardlopen (@gweneth_14): 'Meest voorkomende blessures bij pijnlijke bilspier?'

Ook een vraag? Houd onze Instagram stories in de gaten en reageer op maandagochtend met jouw vraag. Wie weet vind je binnenkort het antwoord op onze website.

5 manieren om je conditie op peil te houden als je geblesseerd bent

Blessures. Veel hardlopers krijgen er (helaas) op een gegeven moment wel mee te maken. Het kan ontzettend frustrerend zijn om een tijdje niet te kunnen hardlopen. Gelukkig zijn er een heleboel sporten die uitstekend zijn voor een alternatieve training. Wij zetten een aantal goede opties voor je op een rijtje, zodat jij na je blessure weer razendsnel fit bent.

Fietsen

Stijve kuiten na het hardlopen: dit kun je doen, Moet je een blessure nou koelen of niet. Het is een niet belastende sport, waardoor het een uitstekende optie is voor geblesseerde hardlopers. Verder maakt fietsen je Waarom sommige lopers bloedende tepels hebben. Dit kan ervoor zorgen dat je minder snel geblesseerd raakt in de toekomst. Fietsen is ook een ontzettend toegankelijke sport. Voel je je niet comfortabel genoeg op de weg, kun je ervoor kiezen om in de sportschool op een spinning bike te fietsen of zet je racefiets op een Taxc.

De nadelen aan fietsen is dat het even wennen is om je hardlooptraining aan te passen op de fiets. Je hartslagzones kunnen bijvoorbeeld anders zijn, in dit artikel lees je hier meer over. Verder ben je vaak meer tijd kwijt om hetzelfde effect te bereiken. Kies je voor de spinning bike in de sportschool, dan kan het ook behoorlijk saai worden.

Crosstrainer

De crosstrainer is een andere goede optie voor als je geblesseerd bent (en al een abonnement op de sportschool hebt). Het voordeel van een crosstrainer is dat het de beweging van het hardlopen goed imiteert, maar dan zonder de schokbelasting. Het nadeel hier is, net zoals de spinning bike, dat het behoorlijk saai kan worden. Vooral langere trainingen zullen dus ook een mentale uitdaging zijn.

Aqua joggen

Met aqua joggen ren je als het ware in het water, maar dan zonder dat je de bodem aanraakt. Je maakt de normale loopbeweging in het water en je blijft drijven met behulp van een zwemband om je middel. Ook hier komt geen schokbelasting bij kijken, dus dit is een perfecte manier om te trainen als je bijvoorbeeld last hebt van een stressfractuur. Dit is de beste optie als je je loopbeweging wilt imiteren. Verder kun je precies dezelfde trainingen die je zou lopen nu in het water doen. Van tempotrainingen naar lange duurlopen. Onderschat niet hoe zwaar zo'n training kan worden. Een nadeel is dat je een zwembad nodig hebt om deze trainingen te doen en ook dit kan behoorlijk saai worden.

Zwemmen

al je brandende hardloopvragen insturen. Deze week beantwoorden we de vraag van Gweneth Nieskens Het grote blessure ABC. Ben je niet zo goed in zwemmen? Dan kan het wel lastiger zijn om een goede aerobe training na te bootsen, omdat je automatisch harder werkt. Zwemmen is dus een uitstekende sport om te doen als je een wat zwaardere training op je schema hebt staan. Moet je een blessure nou koelen of niet.

De Alter-G of anti-gravity loopband

Op een Alter-G loopband, loop je met je onderlichaam in een bubbel waarin de hoeveelheid zwaartekracht op je lichaam vermindert is. Het voelt dus eigenlijk alsof je lichter bent. Hierdoor krijgt je lichaam minder zware schokken te verduren. Het is een geweldige manier om, na een blessure, weer te beginnen met hardlopen. Start bijvoorbeeld op 75% lichaamsgewicht en werk langzaam naar de 100% toe. Een groot nadeel van de Alter-G is dat er Met deze alternatieve sporten hou jij je conditie op peil tijdens een loopblessure. Moet je een blessure nou koelen of niet.

Wissel je trainingsvormen om

Heb je stijve spieren van je hardlooptraining van gisteren? Dan kan een alternatieve training soms beter voor je zijn dan weer gaan hardlopen. Je hoeft natuurlijk niet altijd geblesseerd te zijn om alternatief te trainen. Juist door te luisteren naar je lichaam en je trainingsvormen soms om te gooien blijf je gezond!

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?