Iedere maandag kun je via het Instagram account van Runner's World liever op zachte ondergronden lopen @3neems: 'Na het hardlopen altijd last van mijn scheenbenen, ze zijn dan heel erg gevoelig, hoe komt dit?'
Ook een vraag? Houd onze Instagram stories in de gaten en reageer op maandagochtend met jouw vraag. Wie weet vind je binnenkort het antwoord op onze website.
Gevoelige of pijnlijke scheenbenen na het lopen
Shin splints is een van de meest voorkomende hardloopblessures. Zeker beginnende hardlopers hebben vaker last van deze blessure. zeker bij beginners. Maar, hoe weet je nu of je shin splints hebt? Wat zijn mogelijke oorzaken van pijn aan je scheenbeen? Hoe voorkom je deze blessure en wat is de juiste want daarbij heb je last van een constante pijn? Na het hardlopen altijd last van mijn scheenbenen, ze zijn dan heel erg gevoelig, hoe komt dit.
Wat is shin splints?
Shin splints is de verzamelnaam voor een overbelasting van je scheenbeen. Deze overbelasting kan in de spieren zijn, maar vaak ook in het scheenbeenvlies en in het scheenbeenbot. Maar, in vele gevallen gaat het om een ontsteking van het scheenbeenvlies. Het is een typische beginnersblessure, maar kan ook optreden bij een ervaren hardloper die in een korte tijd iets te drastisch zijn kilometers omhoog heeft gegooid. Het kan ook zijn dat je last krijgt van shin splints na een verandering van looptechniek of hardloopschoenen. Sportfysiotherapeut Ronald Dercksen: 'De schokbelasting van het hardlopen vraagt om gewenning en daar reageren de scheenbenen soms op als je sneller opbouwt dan dat ze kunnen verdragen. Belangrijk is om goed dempende hardloopschoenen te dragen die ook stevig genoeg zijn. En een rustige opbouw met veel aandacht voor techniek om lichtvoetig te leren hardlopen. Dus eerst techniek, daarna pas afstand en snelheid.'
Iedere maandag kun je via het?
Maar, hoe voelt shin splints nu precies? Shin splints voelt meestal als een zeurende pijn, een kloppend gevoel of een zeer pijnlijke, gevoelige plek aan de voorkant van je scheenbeen, in het gebied langs je scheenbeen. De pijn kan in ernstigere gevallen ook uitstralen naar je knie en de enkel. De pijn bij shin splints is het hevigste tijdens en na het hardlopen of sporten en als je op het gebied langs je scheenbeen drukt.
Shin splints is een valse blessure, want eenmaal onderweg tijdens een training of wedstrijd verdwijnt de pijn en lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Dit is dan ook meteen het verschil met een stressfractuur, Verbeter je ademhaling met deze tips.
Kun je doorlopen met shin splints?
Je hebt verschillende gradaties van deze blessure. Voel je het alleen aan het begin van je looptraining? Dan hanteert Dercksen de volgende regel: 'halveer dan eens je hardlooptrainingen en besteed extra aandacht aan het rekken van je kuitspieren.' Heb je er continu last van tijdens je looptraining en misschien ook nog wel daarna? Houd dan je conditie op peil met alternatieve manieren van training en stop tijdelijk met hardlopen tijdens deze gradatie van de blessure.
Wat kun je doen tijdens je herstel?
Volgens Dercksen zijn er verschillende dingen die je kunt om van je pijnklachten rond de scheenbenen af te komen én te voorkomen dat je op een later moment weer last krijgt. Denk onder andere aan:
- Deze vragen stellen we in dit artikel aan sportfysiotherapeut Ronald Dercksen
- Steken in je zij? Zo komt het en dit doe je eraan
- harde oppervlakken mijden, liever op zachte ondergronden lopen
- tips voor een veilige hardlooptraining voeten en enkels, eventueel medicijnen die de ontstekingsreactie remmen Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands
- hardlooptips bij slecht weer
- Loopscholing voor een betere techniek
- lokale ijsbehandelingen: enkele malen per dag gedurende twintig minuten op de gezwollen, pijnlijke plek
- eventueel medicijnen die de ontstekingsreactie remmen
- Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands
- eventueel fysiotherapie
Hoelang duurt het herstel van shin splints?
Het hersteltijd ligt natuurlijk aan in hoeverre je shin splints hebt en in welke gradatie. Ronald Dercksen adviseert: 'de stelregel is: hoe langer je ermee rondloopt, hoe langer het herstel duurt.' Voor shin splints wordt doorgaans enkele weken gegeven, maar enkele maanden aangepast trainen is ook niet ongebruikelijk, zeker al beginnende loper.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?
Ronald Dercksen is eigenaar van Hardloopfysio, een sportfysiotherapie- en sportpodologie praktijk. Als sportfysiotherapeut is hij gespecialiseerd in hardloopblessures. Daarnaast is hij zelf ook een fanatieke hardloper met ruim 40 jaar ervaring.