Je hebt het vast wel eens gezien tijdens een hardloopevenement: een loper met kinesio-tape rond zijn of haar knieën of kuiten. Maar wat doet kinesio-tape eigenlijk? Hoe werkt het en waarvoor kun je het gebruiken? De antwoorden vind je hier.

Wat is kinesio-tape?

Kinesio-tape is een elastische tape, gemaakt van katoen, lycra en lijm. Het werd in de jaren 70 in Japan ontwikkeld door een arts die op zoek was naar een alternatief voor standard sporttape. Terwijl standard tape stug is en daardoor steun biedt en geblesseerde gewrichten fixeert, is kinesiologie-tape gemaakt om de elasticiteit van de huid na te bootsen. Kinesio-tape kan tot 40 procent van zijn oorspronkelijke lengte uitrekken met behoud van zijn elasticiteit, waardoor het ondersteuning biedt zonder de bewegingen van het lichaam te belemmeren.

Wat doet kinesio-tape?

Wanneer kinesio-tape op de juiste manier wordt aangebracht, kan het de huid optillen van de weefsels eronder. Het veroorzaakt compressie of decompressie van de spieren, fascia en zenuwreceptoren, waardoor het de pijnsignalen naar de hersenen zou kunnen veranderen. De elasticiteit van de tape is daarbij het belangrijkst. Door de spanning wordt een spier ‘aan’ gezet, of geprikkeld.

Bijvoorbeeld: als iemand wordt geopereerd aan zijn kruisband, zullen zijn of haar quadriceps waarschijnlijk zwak zijn. Het tapen van de quad met maximale spanning brengt die spiervezels samen, wat de contractie ondersteunt (en je spieren makkelijker sterker worden). Bij andere blessures kan tapen met beperkte spanning de spier juist ‘uitschakelen’, zodat je geen pijnsignalen ontvangt. Probeer deze 5 oefeningen met een weerstandsband voor je quadriceps.

Waarvoor kun je kinesio-tape gebruiken?

Afhankelijk van de manier hoe de kinesio-tape op de huid wordt geplakt, kun je het voor verschillende dingen gebruiken. Voor hardlopers zijn dit de meest voorkomende redenen om kinesio-tape te gebruiken:

Heb je last van één van bovenstaande pijntjes en blessures? Vraag je fysiotherapeut of kinesio-tape kan helpen om de pijn te verlichten. Ga liever niet zelf aan de slag met de tape: het ziet er vrij simpel uit, maar je wilt voorkomen dat je de verkeerde spieren ‘aan’ of ‘uit’ zet.

Hoelang mag kinesio-tape blijven zitten?

Hoelang je de kinesio-tape laat zitten hangt af van het lichaamsdeel, de gebruikte techniek en het doel van de tape. Op je voeten kan de tape wat sneller loslaten door wrijving met sokken en schoenen. Gemiddeld blijft kinesio-tape drie tot vijf dagen zitten, ook als je gaat douchen of zwemmen. Het is belangrijk dat je de tape niet te lang laat zitten zodat je spieren niet afhankelijk worden van de ondersteuning.

Het is geen magic tape

Kinesio-tape klinkt misschien als een wondermiddel voor hardloopblessures, maar je wilt het niet gebruiken als een kruk. Het is belangrijk om met je arts of fysiotherapeut te praten over blessures en de oorzaak aan te pakken, vooral voordat je zelf herstelmethoden uitprobeert. Ook kan kinesio-tape op de verkeerde plek averechts werken.

Daarnaast is er niet veel bewijs dat het zwelling of pijn vermindert of de spierfunctie verhoogt, zoals wordt beweerd. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het wel een kleine gunstige rol kan spelen, Volg Runners World. Kinesio-tape: wat doet het en hoe gebruik je het.