Misschien heb je al eens het woord 'overpronatie' gehoord op de atletiekbaan of in de hardloopspeciaalzaak. Het betekent: het naar binnen kantelen van je voet tijdens de afzet. Maar weet je ook wat supinatie, oftwel onderpronatie, is? Dit is de beweging waarbij de buitenkant van je enkel naar buiten kantelt. Het komt dan wel minder vaak voor dan overpronatie, maar het is ook zeker een artikel waard. Want als je namelijk meer weet over de mechanica van je voet kun je gemakkelijker de juiste hardloopschoenen vinden om blessures te voorkomen.
Wat is pronatie?
De pronatie van je voet Rugpijn na en tijdens het hardlopen overproneren, dit is de mate van het naar binnen rollen van de buitenkant van de hiel naar de binnenkant van je voet bij de landing. Maar wat is supinatie dan?
Wat is supinatie, oftewel onderpronatie, van de voet?
Een variant hiervan is supinatie (ook wel onderpronatie genoemd). Dit wil zeggen het naar buiten kantelen van je voet. Als dit tijdens het hardlopen voorkomt zie je dat terug in de afzetfase. Je hak maakt zich los van de grond en je lichaamsgewicht verplaatst zich naar de buitenkant van je voet tijdens de landing in plaats van over de gehele breedte van je voet.
Mensen die supineren hebben vaak een wat hollere voetboog. Als deze voetboog niet voldoende wordt ondersteund kan er een te hoge trekkracht op de spieren en pezen van je voet komen te staan. Er is dan sprake van een te weinig schokabsorberend looppatroon waardoor je bijvoorbeeld sneller kans hebt op blessures zoals plantaire fasciitis volgens dDe pronatie van je voet. Als je merkt of hoort dat je voeten onderproneren kan het verstandig zijn om hier rekening mee te houden bij het aanschaffen van een nieuw paar hardloopschoenen.
Wat kun je doen bij supinatie?
Het kan best zo zijn dat je onderproneert zonder dat je hiervan klachten ervaart. In dat geval doe je er niet per se verstandig aan om andere schoenen te kopen of speciale zooltjes aan te laten meten. Dit zou juist kunnen zorgen voor klachten. Geen klachten? No worries, dus.
Anderzijds geldt ook: heb je regelmatig klachten aan je onderbeen, zoals shin splints, voetblessures of kuitblessures én denk je dat je onderproneert? Dan kan het verstandig zijn eens langs de podoloog te gaan. Je kunt speciale zooltjes krijgen en eens kijken naar hardloopschoenen speciaal voor jouw voeten.
Welke hardloopschoenen zijn goed bij supinatie?
Het klinkt natuurlijk logisch maar het is enorm belangrijk dat je de juiste maat schoenen koopt als je supineert. Zowel wat de lengte als breedte betreft. Verder is het verstandig naar een hardloopschoen te kijken met nét wat meer demping. Je hoge voetholtes zullen namelijk minder goed in staat zijn om de impact van de landing op te vangen. De meeste supinators landen van hak tot teen dus een hardloopschoen met extra demping bij je hak is dus geen overbodige luxe. Een goed model hiervoor is deze hardloopschoen van Nike met het speciale Nike React foam, deze biedt extra demping in een licht jasje.
Een ander kenmerk waar je op kan letten bij het kopen van nieuwe hardloopschoenen als supinator is de breedte van de neus. Het liefste kies je voor een brede neus want je tenen kunnen alle ruimte gebruiken om zich te kunnen spreiden. Een smalle voorvoet beperkt je bewegingsruimte en kan de schade van supinatie verergeren. Kijk bijvoorbeeld eens naar Conditie op peil houden als je geblesseerd bent. Volg Runners World.
Volg je Runner's World al op Facebook, Instagram?