Je bent heerlijk aan het lopen en geniet zo van je training dat je even niet oplet - en dan gebeurt het: je voet landt verkeerd en je gaat door je enkel. Hoe herken je een verzwikte enkel? Kun je nog doorlopen of moet je gelijk stoppen? Hier lees je alles wat je moet weten als je enkel verzwikt is.

Hoe weet ik of mijn enkel verzwikt is?

Pijn bovenkant voet: 5 veel voorkomende oorzaken is vervelend, maar het betekent niet altijd dat je enkel verzwikt is. Hoe herken je dan wel een verzwikte enkel? Ben je door je enkel gegaan en voel je direct veel pijn, wordt je enkel dik, warm en blauw, dan kunnen de enkelbanden overrekt zijn. Dit kan zowel aan de binnen- als buitenkant zijn. Het verschil is dat je bij een verzwikte enkel het wandelen en zelfs op de voet staan pijnlijk kunnen zijn.

Meest voorkomende blessures bij pijnlijke bilspier?

Als je enkel daadwerkelijk verzwikt is, dan is het niet verstandig om in het moment zelf gelijk door te lopen. Vaak is wandelen en staan al pijnlijk, hardlopen zal dus in de meeste gevallen niet mogelijk zijn.

Het is belangrijk om ook in de volgende weken naar je lichaam te blijven luisteren. Afhankelijk van de zwelling en pijn geeft je lichaam namelijk zelf aan wat fijn is en wat te ver gaat. Blijven bewegen is belangrijk maar met mate. Meestal kun je binnen vier tot zes weken het sporten weer oppakken. Doe dit echter voorzichtig en forceer jezelf niet. Let op pijn, warmte en zwelling en overleg waar nodig met je fysiotherapeut. Volg Runners World.

Wat moet je doen als je enkel verzwikt is?

Het advies is afhankelijk van hoe erg de verzwikking is. Kan je vrijwel direct weer doorgaan met lopen, dan zal deze niet ernstig zijn en kan je (afhankelijk van de pijn) de activiteiten oppakken. Let hierbij op verergering van de pijn, zwelling en warmte.

Is de verzwikking erger, waarbij je niet meer kan lopen, dan is het verstandig om rustig aan te doen. Door huisartsen wordt geadviseerd de enkel te koelen en hoog op een kussen te leggen. Je wilt je enkel in het begin zo weinig mogelijk belasten. Ook een drukverband kan helpen.

Als de pijn en/of zwelling binnen vier dagen niet vermindert of je niet in staat bent vier stappen ongesteund te lopen, dan is het verstandig de huisarts te raadplegen om te kijken of de enkel niet gebroken is.

Hoe geneest een gezwikte enkel?

De enkelbanden bestaan uit bindweefsel, wat in verschillende fasen herstelt. In de eerste paar dagen zal je waarschijnlijk veel last hebben, het is daarom verstandig om bovenstaande adviezen te volgen en rustig aan te doen.

Vervolgens mag in de eerste week voorzichtig aan geprobeerd worden te enkel te belasten door te beginnen met lopen, al dan niet met een drukverband of krukken. Lichte belasting is heel belangrijk, de doorbloeding helpt namelijk bij het herstel van de enkelbanden en bij de afvoer van de ontstekingscellen. Maar: maak het niet te gek. Zodra je stopt met de belasting, moet de pijn, zwelling en warmte gelijk verminderen. Gebeurt dat niet, dan heb je te snel te veel gevraagd van je verzwikte enkel.

Na ongeveer 3 weken wordt het weefsel steviger. Hierbij worden de nieuw gevormde bindweefselcellen gevormd in de juiste richting. Het herstel van een (ernstig) verzwikte enkel kan in totaal maanden tot wel een jaar duren.

Zorg voor sterke enkels

Ook belangrijk: als je eenmaal je enkel hebt verzwikt, dan is de kans groter dat dit weer gebeurt. Om te voorkomen dat je nog een keer door je enkel gaat (of nog vervelender: gescheurde enkelbanden oploopt), is het vooral belangrijk om je enkels sterker te maken. Dit kun je bijvoorbeeld met behulp van de gratis app van VeiligheidNL doen van VeiligheidNL doen; deze app bevat een duidelijk oefenschema met zes oefeningen. Deze oefeningen zijn trouwens goed voor alle hardlopers, Versterk je enkel.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?