Hoe goed je ook je best doet om het te voorkomen, vroeg of laat krijgt bijna elke hardloper wel een keer te maken met een blessure. In dit geval heb je je kuitspier verrekt. Wat moet je doen bij een verrekte kuitspier en hoelang duurt het voordat je weer een sprintje kunt trekken? Fysiotherapeut Steffie Schoenmakers Wat te doen aan die zeurende pijn onder je voet.
Verrekte kuitspier: zo voelt dat
Er zijn best wat verschillende kuitblessures en soms is het lastig om je klachten te herkennen. Hoe weet je of je kuitspier verrekt of gescheurd is? Bij een gescheurde kuitspier voel je vaak tijdens een training plotseling een scherpe pijn. Bij een verrekte kuitspier is deze acute pijn meestal minder heftig. Wel voel je pijn wanneer je je kuitspier aanspant en kan er een pijnlijke verharding zijn. Twijfel je of je toch een spierscheurtje hebt, vraag dan je huisarts of fysiotherapeut om advies.
Kan je lopen met een verrekte kuitspier?
'Die ene training kan nog wel, toch?' denk je misschien. Fysiotherapeut Steffie Schoenmakers is duidelijk: 'Als je last hebt van een verrekte spier is het belangrijkste om deze eerst te laten herstellen. Als je te vroeg gaat hardlopen is de kans op een verergering van de blessure zeer aanwezig. Na een periode van rust kan je op een laag tempo weer gaan beginnen. Het belangrijkste is om te luisteren naar je lijf en geen overmatige druk op de spier uit te oefenen.'
Wat te doen bij een verrekte kuitspier?
Een verrekte kuitspier is een redelijk onschuldige blessure die met voldoende rust vaak vanzelf weer overgaat. Hoelang duurt het herstel van een verrekte kuitspier? Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar gemiddeld kun je na drie tot vier weken weer voorzichtig hardlopen. Bouw je trainingen rustig op. Als je te hard van stapel loopt, kun je de kuitspier opnieuw verrekken of zelfs een spierscheur oplopen. Even rustig aan doen dus.
Kan je een verrekte kuitspier sneller laten herstellen met oefeningen?
Fysiotherapeut Schoenmakers geeft aan dat oefeningen onderdeel zijn van het herstel, maar pas nadat er voldoende rust is genomen. 'We werken vaak met de RICE methode: Rest, Ice, Compression en Elevation. Rust is de belangrijkste factor. Als de pijn afneemt kun je wat lichte rek- en versterkingsoefeningen doen. Bij twijfel is het verstandig om contact op te nemen met een fysiotherapeut.'
Zo voorkom je blessures aan een kuit
Ben je weer helemaal hersteld, zorg er dan voor dat je gezond blijft. Met deze oefeningen kun je een kuitblessure voorkomen. Ook Ben je weer helemaal hersteld, zorg er dan voor dat je gezond blijft. Met zijn belangrijk om lekker te lopen en spierschade te voorkomen. En ook waar je loopt heeft invloed op mogelijke blessures. Dit zijn de Kuitspier verrekt: zo herken en behandel je deze blessure.
Lees ook: Advertentie - Lees hieronder verder.
Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?
Steffie Schoenmakers is fysiotherapeut bij Fysiotherapie Bredero en behandelt voornamelijk kinderen. Ze vindt het fantastisch om te zien wanneer patiënten de vruchten kunnen plukken van haar tips en behandeling.