We moeten het even hebben over het gezondheidsprobleem fibromyalgie. Deze vorm van reuma kan je leven namelijk op zijn kop zetten – en het ontstaat meestal tussen het 25e en 40e levensjaar. Ook komt het veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Maar wat is het precies en wat zijn de symptomen? En kun je ermee hardlopen? Wij zochten het voor je uit.
Wat is fibromyalgie?
De aandoening fibromyalgie kenmerkt zich door langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel, maar ook vaak door stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. De klachten wisselen vaak waardoor je er soms meer last van hebt dan op een andere dag. De aandoening is lastig vast te stellen, omdat er geen afwijkingen in het lichaam te vinden zijn. Hierdoor worden de symptomen door anderen - inclusief huisartsen - niet altijd goed begrepen. Dit terwijl het volgens de Gezondheidsraad Advertentie - Lees hieronder verder.
Wat zijn de symptomen van fibromyalgie?
Fibromyalgie betekent letterlijk 'pijn in bindweefsel en spieren'. Het valt in de categorie wekedelenreuma en kan worden gezien als een vorm van reuma. Fibromyalgie heeft de volgende symptomen:
- (chronische) pijn in voornamelijk de nek, schouders, rug, armen en benen
- stijfheid
- lang aanhoudende (chronische) vermoeidheid
- Hoe sporten helpt tegen pijn als je ouder wordt
- Op de juiste manier hardlopen kan helpen, maar je lichaam moet het wel toelaten
- slaapproblemen
- stemmingswisselingen
- Dit de oorzaak van spierpijn bij verkoudheid
- een belangrijk gezondheidsprobleem is
Kun je van fibromyalgie genezen?
Er is helaas geen medicatie die fibromyalgie kan genezen, maar de klachten kunnen wel verminderen door aantal levensstijlaanpassingen. Zo is voldoende beweging - naar wat je lichaam aan kunt - in combinatie met voldoende rust erg goed om te doen. Je kunt voor de juiste balans advies vragen aan een oefen- of fysiotherapeut. Ook is het belangrijk om voldoende te slapen om verergering van de pijnklachten te voorkomen. Yoga en meditatie kunnen ook helpen om te ontspannen. Wil je leren omgaan met je klachten? Dan kun je de zelfmanagmenttraining 'Sterk met pijn' van FES doen. Dit is een cursus van de patiëntenvereniging voor mensen met fibromyalgie. Heb je veel pijn? Je arts kan soms bepaalde medicijnen voorschrijven tegen de klachten.
Kun je hardlopen met fibromyalgie?
Je kunt de klachten verminderen door te bewegen in combinatie met voldoende rust, maar of je kunt hardlopen verschilt per individu. Zo is het volgens ReumaNederland belangrijk om met je behandelend arts te bespreken of je conditie en gewrichten het toelaten om te gaan hardlopen. Heb je bijvoorbeeld veel last van je heupen, knieën, enkels en voeten? Dan kan hardlopen extra belastend zijn. Hetzelfde geldt als je overgewicht hebt.
Waar moet je opletten bij hardlopen met fibromyalgie?
Kun je beginnen met hardlopen? Dan is het belangrijk om je te laten adviseren en begeleiden door een specialist. Darmklachten door vermoeidheid en pijnlijke spieren die door een specialist of podotherapeut worden aangeraden. Begin vervolgens rustig en laat je lichaam wennen aan het hardlopen. Je kunt het beste hardlopen op bosgrond, gras of een atletiekbaan zodat je voldoende demping hebt voor je gewrichten. Wees alert op pijn tijdens of na het hardlopen en luister goed naar je lichaam. Verder is het belangrijk om elke training een warming-up en cooling-down te doen, voldoende te drinken, snelle afkoeling van je lichaam te voorkomen, voldoende rust te nemen (2-3 dagen) en te zorgen voor voldoende afwisseling.
Bron: Reuma.nl