Een massage na een zware training klinkt als een luxe, maar wat doet het écht voor je spieren? Het is lastig om hier betrouwbaar onderzoek naar te doen. Je kunt immers niet ongemerkt iemand masseren—een placebo-massage bestaat dus simpelweg niet. Toch hebben onderzoekers slimme manieren bedacht om de effecten van massage te onderzoeken, en dat levert interessante inzichten op...

Wat gebeurt er in je spieren bij een sportmassage?

Volg Runners World een experiment uitgevoerd waarin proefpersonen na een zware training maar één been lieten masseren. Van beide benen werd vervolgens een spierbiopt genomen. Wat bleek? Het gemasseerde been vertoonde minder ontstekingsreacties en had een betere groei van mitochondriën—de ‘energiefabriekjes’ van je cellen. Dat klinkt als goed nieuws, maar hoe zit het als je het effect op langere termijn wil meten?

Een creatieve oplossing: onderzoek met konijnen

Meer van Runners World een oplossing voor het placebo-probleem: ze werkten met konijnen. Ze creëerden een model waarbij ze de spieren van een konijn konden trainen via elektrische zenuwstimulatie en vervolgens ‘masseren’ met een machine die druk uitoefent, vergelijkbaar met een echte massage.

Konijnen die na een training werden gemasseerd, herstelden dus sneller en hadden minder spierschade dan de konijnen zonder massage.

Nieuwe inzichten

Dit de oorzaak van spierpijn bij verkoudheid nieuwe bevindingen. Ze herhaalden hun experiment, maar varieerden het moment van de massage: direct na de training, na 24 uur of na 48 uur. Wat vonden ze?

  1. Zo herstel je na de marathon met de juiste voeding: Runners World, Onderdeel van Hearst Netherlands.
  2. Minder littekenweefsel: Het aandeel littekenweefsel was 7% in de gemasseerde spieren, tegenover 15% in de getrainde maar niet-gemasseerde spieren.
  3. Betere spieropbouw: Na een massage werden meer spiervezels opgebouwd. Bij de gemasseerde spieren was de vezelgroei 3,5%, vergeleken met 2,5% zonder massage en 0,7% in de spieren die helemaal niet getraind werden.

Massage werkt, maar waarom precies?

Hoewel de verschillen niet gigantisch zijn, laten de resultaten zien dat massage helpt bij spierherstel—tenminste bij konijnen. Direct na de inspanning masseren lijkt bovendien effectiever dan op de bank ploffen. Waarom dit zo is, weten we nog niet precies.

Dit de oorzaak van spierpijn bij verkoudheid mechanotransductie: het vermogen van cellen om fysieke belasting te signaleren en om te zetten in chemische signalen die het herstel bevorderen. En hoe zit het met een foamroller als alternatief? Dat blijft nog een open vraag. Misschien ontdekken de onderzoekers het antwoord als ze hun massagemachine ooit op mensen gaan testen.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?