Slaap is cruciaal voor je herstel - en al helemaal voor hardlopers. Toch kan het in slaapvallen erg lastig zijn. Wij hebben daarom vijf hulpmiddelen op een rijtje gezet die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Slaap lekker!

1. Melatonine om in slaap te vallen

Wat? Een hormoon dat door een klier in je hersenen wordt uitgescheiden om je slaap-waak-ritme te reguleren.

Waarom? Dit middel is vrij verkrijgbaar bij drogisterijen.

Hoe? Verkrijgbaar in pilvorm. Het wordt als middel tegen slapeloosheid voorgeschreven, maar alleen bij mensen boven de 55 jaar met deze kwaal.

Waar? In tegenstelling tot sommige andere landen is dit middel in Nederland vrij verkrijgbaar. Dat wil niet zeggen dat er geen risico’s aan verkeerd gebruik zitten: het kan je biologische klok in de war brengen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en lees de bijsluiter.

2. Promethazine voor een kalmerende werking

Wat? Een van oorsprong anti-allergiemiddel dat eigenlijk is bedoeld tegen misselijkheid en hoesten, maar ook een kalmerende werking heeft.

Waarom? Hoe erg is het om slecht te slapen voor een race.

Hoe? Het middel wordt vaak voorgeschreven door psychiaters aan mensen die om uiteenlopende redenen spanning en stress ervaren en daardoor leiden aan slapeloosheid. Door de versuffende werking wordt het niet aangeraden in combinatie met autorijden of alcohol.

Waar? Dit middel is vrij verkrijgbaar onder de naam Promethazine. Vergeet vooral niet de bijsluiter te lezen.

3. Valeriaan voor een kalmerend effect

Wat? Met deze 5 tips slaap je heerlijk.

Waarom? Volgens de Britse kruidendokter Karen Lawton heeft de olie een hypnotisch en kalmerend effect. ‘Ik schrijf het vaak voor aan mensen die slecht slapen, vanwege het omgooien van hun slaap-waakritme, zoals mensen die nachtdienst draaien.’ Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat valeriaan echt werkt. Toch zijn er onderzoeken waarin proefpersonen aangeven een betere slaapkwaliteit te ervaren, al zou dat ook een placebo-effect kunnen zijn.

Hoe? Neem een uur voor het slapengaan een pilletje. Begin altijd met de laagste dosis (300 mg) en verhoog dit slechts tot hoever de gebruiksaanwijzing toestaat.

Waar? Zo slaap je de volgende keer voor een race als een roos.

Lees ook: 5 Zo slaap je de volgende keer voor een race als een roos

4. Kamille voor slaapstimulerende effecten

Wat? Hier moet je op letten tijdens een rustdag.

Waarom? Ook hier geldt dat er geen farmacologisch bewijs is voor eventuele slaapstimulerende effecten. Er zijn echter onderzoeken met zelfgerapporteerde effecten die suggereren dat de in kamille aanwezige antioxidant apigenine bindt met kalmerende receptoren in het brein.

Hoe? Er is weinig wetenschappelijk onderzoek bekend over de werking van valeriaan. Het wordt dan ook aangeraden om het niet langer dan twee weken achtereen te gebruiken en bij chronische slapeloosheid liever de huisarts te raadplegen.

Waar? Slaapmiddelen op basis van valeriaan zijn vrij verkrijgbaar en vooral bekend onder de merknamen Valdispert, Sleepzz, Bional en Dormeasan (A. Vogel).

Lees ook: Door Emily Prichard?

5. Lavendel voor ontspanning

Wat? Dat bosje paarse bloemetjes dat je oma altijd in de linnenlast bewaarde om het wasgoed lekker te laten ruiken.

Waarom? ‘Lavendel is kalmerend en ontspannend, en dat helpt je om in slaap te komen,’ zegt Lawton. Onderzoek suggereert daarnaast dat het kan helpen om de duur en kwaliteit van de slaap te verbeteren, zodat je ’s ochtends frisser wakker wordt.

Hoe? Stop de bloemetjes samen met wat rijst- of graankorrels in een stoffen zakje en doe dat in je kussensloop, zodat je de hele nacht van de voordelen van de kalmerende geur kunt genieten.

Waar? Dit gebeurt er in je brein als je niet kunt slapen.

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?