Eliud Kipchoge's marathon van 1:59:40.2 uur in Wenen in oktober 2019 is met recht beroemd. De Keniaanse atleet schreef geschiedenis Eliud Kipchoge loopt de Boston Marathon 2023 - wereldrecord op de marathon in 2:01:39 - Runners World UK.

Het verhaal achter Eliud Kipchoge

De film volgt Kipchoge vanuit zijn zijn trainingskamp in Kenia in de maanden voorafgaand aan de INEOS 1:59 Challenge en werpt een persoonlijke blik op de atleet. Ook zie je interviews met degenen die het dichtst bij hem staan en zijn dagelijkse rituelen. Advertentie - Lees hieronder verder.

1. Hij is zo gedreven door zijn jeugd

Kipchoge werd geboren als jongste van vier kinderen in Kapsisiywa, in het Nandi-district van de Keniaanse hooglanden. Zijn vader overleed toen hij nog heel jong was, waardoor de kinderen werden opgevoed door hun moeder. Zij was streng voor hen en leerde Kipchoge de waarde van hard werken en zelfdiscipline.

Als kind was Kipchoge zich ervan bewust dat vaderloze kinderen niet gewaardeerd werden in de Keniaanse samenleving. Daarom wilde hij succesvol worden om zijn familie te helpen. Het geld van zijn eerste bijbaantje spaarde hij op. Na vijf maanden kocht hij daarvan zijn eerste paar loopschoenen.

2. Hij vertrouwt blind op zijn coach

De band tussen Kipchoge en zijn coach Patrick Sang is heel sterk. Sang haalde in 1992 een zilveren Olympische medaille op de 3000 meter. De toen 7-jarige Kipchoge zat op dat moment met zijn vriendjes voor de tv naar de wedstrijd te kijken en inspireerde Kipchoge om te gaan hardlopen.

In 2002 hoorde Kipchoge dat Sang hardloopcoach was geworden. Hij zocht hem op en vroeg om een trainingsschema van twee weken. Daarna kwam hij terug voor een nieuw schema en bleef hij terugkomen. Zo ontstond een speciale band. Sindsdien volgt Kipchoge de plannen van Sang zonder vragen te stellen. De atleet vertrouwt zijn coach volledig en dat is de basis van hun succes.

3. Hij is bescheiden

Kipchoge is door zijn prestaties enorm beroemd en rijk geworden, maar toch is hij heel gewoon gebleven. Zo is het leven in het trainingskamp basic. De lopers delen een kamer en doen het huishouden zelf. Ook bestaat het leven uit niet meer dan trainen, eten en rusten. Kipchoge omarmt die rust van het kamp. “In het kamp is geen afleiding en daardoor is het voor mij de perfecte trainingsomgeving”, zegt hij.

4. '100% van mij is niets vergeleken met 1% van het hele team'

Trainen als onderdeel van een groep staat centraal in het succes van Kipchoge. Volgens zijn manager Valentijn Trouwe maakt de atleet van een individuele sport een teamsport. Hij inspireert de mensen om hem heen en geeft het goede voorbeeld.

Kipchoge en zijn trainingspartners pushen elkaar in de trainingen en brengen de tijd daartussen samen door met herstellen. Daardoor is er een diep gevoel van kameraadschap tussen hen. De trainingen zijn daardoor leuk en de harmonieuze trainingsomgeving vermindert stress.

5. Hij heeft een hele hoge pijntolerantie

Kipchoge zegt: 'De manier waarop je over pijn denkt, is de manier zoals je leven zal zijn. Je moet pijn ondergaan om succesvol te zijn.'

6. Grote doelen deelt hij op in kleine doelen

In plaats van zich te laten imponeren door zo'n groot doel als de INEOS 1:59 Challenge, deelde Kipchoge dit doel op in minidoelen. 'Als je in een boom klimt, dan ga je tak voor tak naar boven', zegt hij. 'Je test de sterkte van elke tak en daarna klim je verder omhoog.'
En dat is precies wat hij deed in zijn voorbereiding naar deze historische prestatie. In 2017 deed hij in het Italiaanse Monza al eerder een poging om een marathon onder de twee uur te lopen. Dat lukte hem bijna in een tijd van 2:00:25.

Runners World UK Advertentie - Lees hieronder verder. In april 2019 liep hij bij de Marathon van Londen een parcoursrecord in 2:02:37. Dat was zes maanden voor zijn tweede poging van de INEOS 1:59 Challenge. De eerdere wedstrijden lieten zelfvertrouwen groeien om de INEOS 1:59 Challenge te laten slagen.

7. Zijn mentaliteit is de sleutel tot zijn succes

Dave Brailsford, de prestatiedirecteur van het 1:59-project, zegt dat Kipchoge een 'ongelooflijke fysiologie, een ongelooflijke efficiëntie en een absoluut ongelooflijke geest' heeft. De atleet heeft volgens Brailsford een 'zen-achtige kalmte' en komt in een bijna meditatieve staat wanneer hij traint en wedstrijden loopt. Kipchoge zegt daar zelf over dat hij niet op zijn benen loopt, maar op zijn hart en zijn hoofd. 'Als je hoofd kalm is en je hebt een goede concentratie, dan is je hele lichaam onder controle.'

8. Hij leert van mislukkingen

Kipchoge zegt: "Falen hoort bij het leven, je moet ervan leren." In plaats van teleurgesteld te zijn door het nipt niet doorbreken van de twee-uursbarrière in Monza, werd het een waardevolle les. Jos Hermens, CEO van Kipchoge's managementbedrijf Global Sports Management, zegt dat er drie factoren waren die ze niet goed hebben aangepakt tijdens de eerste INEOS 1:59 Challenge. Zo at Kipchoge niet genoeg koolhydraten, was het weer niet ideaal en was er geen publiek om de atleten toe te juichen toen het zwaar werd.

In Wenen werden al deze factoren opgelost - de gemiddelde temperatuur in oktober was er 10°C met een lage vochtigheidsgraad, het parcours in het stadscentrum was gemakkelijk toegankelijk voor toeschouwers en er werd iemand aangesteld om de weggegooide drankflessen van Kipchoge op te rapen, die vervolgens werden gewogen om precies te berekenen hoeveel koolhydraten hij tot zich had genomen. Op die manier kon zijn team de koolhydratenverhouding van de resterende flessen exact aanpassen aan wat Kipchoge nodig had.

9. Hij sliep de nacht voor Wenen niet goed

Kipchoge werd de nacht voor Wenen om 2 uur 's nachts wakker. Hij sliep daarna nog een paar uur onrustig en werd om 4.40 uur klaarwakker. Zelfs de beste marathonloper uit de geschiedenis ervaart dus dezelfde rusteloosheid als gewone lopers. Dat bewijst dat je een waardevolle les wereldrecord op de marathon in 2:01:39.

10. Hij gelooft dat hardlopen een metafoor is voor het leven.

De zin 'No human is limited' werd het motto van sub-2-uur poging en Kipchoge's leidende filosofie. Hij wil dat zijn prestatie een waardevolle les en net zo symbolisch werd voor het potentieel van de mensheid als het beklimmen van de Mount Everest of de landing op de maan.

'De reden om 1:59 te lopen is niet de prestatie', zegt Kipchoge. Hij wil de gewone mens vertellen dat niemand beperkt is. Of het nu gaat om hardlopen of het leven, de boodschap van Kipchoge is dat als je hard werkt, negatieve gedachten blokkeert en je gefocust blijft op het doel, dat er grootste dingen kunnen gebeuren.