Volgens sommige professionele atleten, maar ook succesvolle ondernemers, is visualiseren een belangrijke techniek. Maar fantaseren om je doelen te bereiken, werkt dat echt? Wij zochten het uit.

Succes visualiseren: Dit is hoe

Verbeeldende kracht

Het klinkt misschien wat zweverig, maar visualiseren - actief voor je zien hoe een bepaalde situatie een positieve uitkomst heeft - heeft bewezen voordelen. Zeker voor degenen die moeite hebben met in zichzelf geloven. ‘Visualiseren helpt mensen om zichzelf te zien op een manier die ze misschien niet voor mogelijk hadden gehouden,’ zegt psychotherapeut Emma Azzopardi. Wil je je marathondroom opgeven? Stel je eens voor hoe je juichend over de finishlijn komt, je partner een knuffel geeft en een medaille omgehangen krijgt. Hoe meer details je toevoegt, hoe meer het voelt alsof het mogelijk is.

Talentontwikkeling

Visualisaties kunnen ook goed zijn voor de ontwikkeling van talent. Zelfs zonder dat we fysiek een taak doen kunnen we er beter in worden door stap voor stap voor ons te zien hoe we er beter in worden. ‘Onze neuronen veranderen van structuur,’ zegt dr. Josephine Perry, schrijver van Performing Under Pressure. ‘Dit ondersteunt onze fysieke taken, zonder dat we daarvoor daadwerkelijk de taak moeten uitvoeren.’ Zo voelen potentieel lastige bewegingen (zoals pianospelen, breien of deadliften) Wat is mindful hardlopen en hoe doe je het.

Dromen over fysieke welzijn

Visualisaties hoeven niet alleen te draaien om werk- en trainingsdoelen - ze kunnen betekenisvoller zijn voor je welzijn. In een onderzoek van Hospital de Terrassa in Barcelona merkten kankerpatiënten een afname in angst en depressieve gevoelens als ze zich middels een visualisatie een serene situatie voorstelden. Andere onderzoeken laten zelfs zien dat het de pijnervaring kan beïnvloeden. Laat je fantasie de vrije loop en probeer je geuren, texturen, geluiden en mooie situaties voor te stellen.

Sterke geest, sterk lichaam

Visualisaties kunnen niet alleen je brein, maar ook je lichaam sterker maken. In een onderzoek van de Duitse universiteit van Giessen werden deelnemers gevraagd om vier weken lang calf raises, leg presses, bench presses en tricep extensions te verwerken in het trainingsprogramma. De vier weken daarop kreeg een groep de opdracht om de oefeningen te visualiseren, de andere groep deed ze echt. Aan het eind van de rit hadden beide groepen net zo veel spiermassa opgebouwd.

Denk klein voor grote doelen

De kans is klein dat je door visualisaties multimiljonair wordt of een eightpack krijgt (sorry). Psycholoog Lee Chambers zegt dat het slimmer is om mentaal kleine acties te repeteren (wat zou je doen als je moet spreken in een meeting? Hoe reageer je als je wordt ingehaald door je concurrent tijdens een race?). ‘Het visualiseren van kleine overwinningen kan ons het gevoel geven dat we op de goede weg zijn en dat we daarom kunnen ontspannen,’ zegt Chambers. Denk dus klein om groter te worden.