Het is geen geheim dat sporten tijdens de zwangerschap gunstig is voor de gezondheid van de aanstaande moeder. Het vermindert het risico op veel gezondheidsproblemen, zoals zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk en vroeggeboorte. Maar hoe zit het met de invloed van het sporten op de gezondheid van de baby?

Actief blijven voor de baby

Volgens Alles wat je wil weten over de Bruggenloop 2024 gepubliceerd in Hardlopen na de bevalling, wanneer kan je weer gaan beginnen met hardlopen en zo doet je dat, helpt actief blijven tijdens de zwangerschap niet alleen de moeder: bij baby’s van wie de moeder tijdens de zwangerschap actief bleef, werd een aantal voordelen in hun ontwikkeling vastgesteld. Deze dragen er mogelijk toe bij dat ze op latere leeftijd gezonder en meer fysiek actief zijn.

Lees ook: Daar komt bij dat.

In het onderzoek werden 60 gezonde zwangere vrouwen tussen 18 en 35 jaar betrokken. Het betrof in alle gevallen zwangerschappen met een laag risico. Ze werden onderverdeeld in twee groepen. De actieve groep, bestaande uit 33 vrouwen, trainde onder begeleiding driemaal per week met matige intensiteit. De controlegroep van 27 vrouwen werd gevraagd om drie keer per week, eveneens onder begeleiding, een 50-minuten durende sessie met We schreven er een artikel over met alles wat je wil weten over hardlopen na de zwangerschap en ademhalingsoefeningen te doen. Ze droegen hartslagmeters om ervoor te zorgen dat hun hartslag daarbij niet te hoog opliep.

Motorische mijlpalen

De onderzoekers volgden de kinderen vanaf een maand na de bevalling. Ze deden tests die vergelijkbaar zijn met de gebruikelijke motorische testen die een kinderarts doet om de motorische ontwikkeling van kinderen te beoordelen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over hardlopen tijdens de zwangerschap

Ze ontdekten dat baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap begeleide cardiotraining uitvoerden, hoger scoorden op zowel passieve als actieve bewegingsvaardigheden en op tests betreffende de spierspanning en spierreflexen. Ze deden het dus beter dan de baby’s van de moeders uit de controlegroep, vertelde universitair hoofddocent en onderzoeker Linda May aan Runner’s World. De baby’s van de actieve moeders scoorden ook hoger op de neuromotorische ontwikkeling.

‘We willen alle zwangere vrouwen laten weten dat ze elke week 150 minuten zouden moeten bewegen, met een matige intensiteit’

May wijst er op dat deze positieve verschillen ervoor kunnen zorgen dat het kind, naarmate het zich verder ontwikkelt, eerder de ‘motorische mijlpalen’ – zoals de eerste keer zitten, kruipen of staan – kan bereiken. De onderzoekers zullen de kinderen blijven volgen om hun groei en vooruitgang te monitoren.

Daar komt bij dat eerder onderzoek heeft aangetoond dat betere neuromotorische vaardigheden bij zuigelingen worden gekoppeld aan grotere fysiek activiteit later in het leven. En omdat ook bij jonge kinderen de fysieke activiteit een bekende risicofactor is voor obesitas, veronderstellen de onderzoekers dat de lichaamsbeweging van de moeder tijdens de zwangerschap het risico daarop voor hun kinderen kan verminderen.

zwanger hardlopen
Getty

Wat is de verklaring?

Er is nog geen waterdichte verklaring waarom TT City Run breidt uit met een eenmalige marathon hardlopen tijdens de zwangerschap hielp om de baby’s hoger te laten scoren op deze tests. Verondersteld wordt dat baby’s in de baarmoeder van actieve vrouwen profiteren van de afgifte van bepaalde groeihormonen die in verband worden gebracht met lichaamsbeweging. May benadrukt echter dat er meer onderzoek gedaan moet worden om daar zekerheid over te krijgen.

Weten hoe je weer kan hoe TT City Run breidt uit met een eenmalige marathon hardlopen als je zwanger bent, kan helpen, het onderzoek wijst op de voordelen ervan, en adviseert lichamelijke activiteit onderdeel te maken van een gezonde zwangerschap.

‘We willen alle zwangere vrouwen laten weten dat ze elke week 150 minuten zouden moeten bewegen, met een matige intensiteit’, adviseert May. ‘De 150 minuten moeten verdeeld worden over drie tot zeven dagen per week.’

Lees ook: Zwanger? Dit zijn 11 dingen die je misschien niet had verwacht met hardlopen

Intelligentie

Zeer recent verscheen in het Zwanger? Dit zijn 11 dingen die je misschien niet had verwacht met hardlopen de resultaten van een ander onderzoek. Daarin werden 4008 moeders en hun zonen gedurende 20 jaar gevolgd. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat fysieke activiteit tijdens de zwangerschap in verband kan worden gebracht met een kleinere kans op een lagere score op intelligentietests bij de kinderen als die de leeftijd van 17-20 jaar hebben bereikt.

Samengevat: het kan normaal gesproken zeker geen kwaad om te blijven trainen tijdens de zwangerschap. Bespreek dit voor de zekerheid wel altijd eerst met de begeleidende arts, en overleg regelmatig over de stand van zaken.

Je zult waarschijnlijk merken dat je niet het aantal kilometers kunt lopen dat je voor de zwangerschap gewend was. Raak niet in paniek als je voelt dat je het rustiger aan moet doen. De voordelen van beweging voor jou en je baby zijn niet gekoppeld aan hardlopen. Als dat te veel ongemak veroorzaakt, kun je overstappen naar bewegingsvormen met minder impact, zoals zwemmen of stevig wandelen. Ook daarvoor is het advies: doe het 150 minuten per week, verspreid over ten minste drie dagen.

Volg Runners World beginnen met hardlopen na de bevalling? Programma EK indoor atletiek 2025 in Apeldoorn.

il jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen


Wil jij twee keer per week de beste looptips, motiverende artikelen en fijne winacties ontvangen? Zeer recent verscheen in het!