Strava-art, ook wel gps-art genoemd is zoals de naam doet vermoeden ‘kunst’ gemaakt met gps. Deze lopende artiesten tekenen voor het lopen een route op een fysieke kaart of bouwen een route op een digitale kaart. Vervolgens leggen ze de route af met hun GPS horloge of telefoon met Strava, Runkeeper of een andere hardloop app.
Beginnen met Strava-Art
Een aantal jaar geleden zag ik Strava-art voor het eerst. Ik vond het meteen al een heel leuk concept, maar omdat het voorbeeld een fietsroute van >120 km betrof was het niet direct iets waar ik zelf mee aan de slag wilde. Tot het outdoor magazine Salt een stuk schreef over Cycleangelo een Strava-artiest met een werk van een beer. ‘Dit kan ik ook’ dacht ik.
Starend naar mijn lokale Google Maps scherm, kwam ik er niet meteen uit. Zo veel straten, zo veel opties waar ga ik beginnen?
Opzoek naar inspiratie
Ik besloot maar wat inspiratie te gaan zoeken en stuitte op de website www.strav.art. Strava.art is een verzamelsite waar artiesten zelf hun werk kunnen delen. De werken variëren van stick-man figuren en dieren-tekeningen, zoals je ze als ouder van het kinderdagverblijf mee naar huis krijgt tot ware ‘masterpieces’.
Vol inspiratie besloot ik een kaart van Google te printen, in een plastic insteek hoesje te doen en met een marker wat te proberen. Een paar creaties van misvormde dieren waren het gevolg. Toen viel mijn oog op de buiging van de Amstel en met wat fantasie zag ik er een staart van een eekhoorn in. Na heel wat finetunen was ik tevreden over mijn eekhoorn Strava-Art en was ik klaar deze te gaan lopen. Echter was het als vader met een zoontje van 2,5 jaar lastig een moment te vinden om even 2 uur van huis te zijn. Gelukkig was ik al in het bezit van een hardloop kinderwagen en besloot hem mee te nemen.
Na een kleine 2 uur was mijn zoontje, die had liggen slapen in de wagen, lekker uitgeslapen en was mijn eerste Strava-Art een feit. Trots op het resultaat deelde ik mijn eekhoorn op www.strav.art en op Instagram. Het zorgde voor veel leuke reacties en een boost in motivatie waardoor ik meteen zin kreeg om mijn volgende ‘piece’ te gaan maken.
Zo maak je je eigen Strava-Art
Het tekenen van je route kan zowel op een fysiek (geprinte) kaart als met een online route bouwer. Heb je nog geen ervaring met een route bouw app, start dan met een fysieke kaart. Heb je al ervaring met een online route bouwer zoals die van Strava zelf of bijvoorbeeld plotaroute.com , gebruik deze dan, helemaal als je art routes groter worden is het fijn om het op je mobiel te kunnen lopen.
Start eenvoudig, teken een slang, stickman of je huisdier. Kijk ook eens onder de hashtag #stravaart op Instagram wat andere lopers delen voor wat inspiratie.
Als je route klaar is dan hoef je hem alleen nog maar te lopen. Met een geprinte kaart is het goed opletten waar je loopt en kan oriënteren nog een uitdaging zijn. Heb je de Strava route bouwer gebruikt? Dan kun je deze route simpelweg op je telefoon in de Strava-app starten en nalopen.
Strava-Art en het coronavirus
Sinds de start van de coronacrisis valt het me op dat steeds meer lopers gaan beginnen met Strava-Art. Helemaal voor groeps-lopers voor wie het sociale aspect minstens even belangrijk is als het sportieve aspect van het lopen is het best een grote aanpassing. Door middel van Strava-Art kan solo lopen een hele nieuwe sociale dimensie krijgen door je art te delen via social media.
Deel jouw Strava-Art
Deel je route via Instagram met de hashtag #stravaart en #runnersworldart om elkaar te inspireren, motiveren en uit te dagen om nog beter lijkende ‘kunst’ te maken. Je zult zien dat je reacties uit zowel binnen als buitenland zult ontvangen op je werk.
Wij dagen je uit te beginnen met Strava-Art en zien graag je creatie met de hashtag #runnersworldart in onze feed verschijnen. Durf jij de uitdaging aan?
Volg je Runner's World al op Facebook, Instagram en Pinterest?