Florian Neuschwander heeft opnieuw bewezen dat hij een meester is op de loopband, door op 30 januari het wereldrecord 100 km lopen op de loopband te veroveren. De 39-jarige Duitser legde de afstand af in 6.26.08 - een gemiddelde van 3.52 per km - en scherpte daarmee het vorige record met zes minuten aan.
Neuschwander is geen onbekende op het gebied van loopbandrecords. In maart 2020 veroverde hij het wereldrecord 50 km op de loopband, met een tijd van 2.57.25. Dat record werd voor het einde van het jaar nog wel een paar keer verbeterd.
In oktober overwoog Neuschwander om opnieuw achter het aangescherpte 50 km record aan te gaan (2.42.51), maar hij gaf zichzelf toch meer kans als voor het het 100 km record zou gaan trainen. Dat staat sinds juni 2020 met 6.39.25 op naam van de Mexicaans-Amerikaanse loper Mario Mendoza.
‘Er ligt veel sneeuw waar ik woon en ik hou er niet van om elke dag in de kou te lopen of uit te glijden,’ vertelde Neuschwander aan Runner's World. ‘Daarom train ik in de winter altijd op de loopband en besloot ik met ongeveer 10 tot 12 weken voorbereiding voor dit loopbandrecord te gaan.’
Neuschwander hield zijn trainingsomvang relatief laag, met weken van 95 tot 130 kilometer in de week. Hij vulde dat aan met skiën en fietsen op zijn hometrainer. Op de loopband liep hij in de voorbereiding onder meer twee marathons, vier 50 km’s en twee 60 km’s. De training die hem het meeste vertrouwen gaf voor zijn recordpoging was een testloop van 50 km, waarin hij zes minuten sneller liep dan zijn wereldrecordtijd op die afstand.
Met de hulp van een van zijn sponsors, Garmin, en H/P/Cosmos, installeerde Neuschwander een kleine fitnessruimte in de buurt van zijn huis in Duitsland. Met voldoende frisse lucht en drie schermen voor zich, voor entertainment en motivatie, smeerde Neuschwander wat Squirrel Nut Butter op zijn voeten om blaren te voorkomen, trok hij zijn On Cloudflow schoenen aan en startte hij zijn Zwift loopband op voor de ruim zes uur die hem te wachten stonden.
‘De eerste helft vloog voorbij. Het ging echt snel,’ zei hij. ‘Op de schermen stonden opmerkingen en video's van mensen die naar de livestream keken. Dat hielp me enorm. Tot 60 km wist ik ook dat ik het kon, omdat ik het al eerder had gedaan. Daarna was het onbekend terrein.’
Neuschwanders snelheid op de loopband lag gemiddeld rond de 15,6 km/u, maar het zwaarste stuk kwam tussen 75 en 85K, toen hij kramp kreeg en zijn snelheid moest terugbrengen tot 15,1 km/u. Hij bleef elk uur zijn Maurten innemen, wat hielp de krampen te verminderen.
In de laatste 10 km voegde Neuschwander twee Red Bulls vermengd met water toe aan zijn dieet en voerde hij de snelheid op tot 17 km/uur. Dat bleek te snel na zes uur lopen, maar het weerhield hem er niet van het te blijven proberen.
‘Ik ging dan weer even terug naar 15,5, en dan weer omhoog, omdat ik sneller, sneller, sneller wilde gaan,’ zei hij. ‘tegelijkertijd was ik bang dat ik kramp zou krijgen, dus ging ik weer langzamer. Uiteindelijk ging die laatste 10 km in 36.05, dus ik ben na zes uur wel degelijk versneld.’
Neuschwander haalde het record met overmacht binnen. Zijn 6.26.08 was zes minute sneller dan het vorige record. De nieuwe recordhouder gaf toe dat hij zich zorgen maakte of hij wiebelige benen zou hebben of zou omvallen bij het afstappen, maar dat viel mee.
‘Voor mij is het lopen op een loopband niet zo moeilijk,’ zei hij. ‘Het belangrijkste is dat je frisse lucht binnenkrijgt. Dat is moeilijk, maar als je veel frisse lucht hebt, gaat je hartslag omlaag. In de sportzaal hadden we een grote deur openstaan en was het bijna net als buiten hardlopen, maar dan op één plek."
Omdat de meeste dingen nog steeds gesloten zijn, waren de feestelijkheden na zijn record beperkt. Neuschwander zei dat hij het vierde met zijn vrouw en kind en dat hij twee grote pizza's at met twee biertjes erbij.
Omdat de wedstrijdkalender voor het voorjaar nog niet duidelijk is, is Neuschwander van plan om verder te trainen voor de Duitse kampioenschappen 100 km in de herfst. Daar, of op termijn, hoopt hij het Duitse 100 km op de weg (6.24.29) te veroveren. Nadat hij op 23 januari Jim Walmsley het 100 km wereldrecord op de weg met 11 seconden zag missen (6.09.26), zei hij al tevreden te zijn met een tijd onder 6.20.
Motivatie nodig? TT City Run breidt uit met een eenmalige marathon? Meld je aan voor de online cursus Start to Run Polar Vantage M!