De Tsjechische langeafstandsloper Emil Zátopek (1922 – 2000) leverde niet alleen formidabele sportprestaties, hij leidde zijn volk ook in de opstand tegen de Russische bezetter. Zijn verfilmde levensverhaal is de Tsjechische inzending voor de Oscars.

Levensverhaal Zátopek gaat voor een Oscar

Emil Zátopek was een kleurrijke figuur. Hij viel op door zijn afschuwelijke looptechniek, die suggereerde dat hij elk moment in elkaar kon storten. Hij schudde met zijn hoofd, trok ongecontroleerd met zijn lichaam en liet de pijnlijkste grimassen zien. Zatopek, wiens bijnaam ‘De Locomotief’ was, merkte daarover zelf op dat hardloopwedstrijden nou eenmaal geen schoonheidsverkiezingen waren.

Tussen 1948 en 1954 was de inwoner van Praag de te kloppen man op de lange afstanden. Zijn finest hour beleefde hij op de Olympische Zomerspelen 1952, toen hij gouden medailles won op de 5000 meter, de 10.000 meter en marathon, een unieke prestatie. Daarnaast vestigde hij 18 wereldrecords op verschillende afstanden.

Bekijk hier de trailer van Zátopek:

Dwangarbeid na protest tegen Sovjet Invasie

Maar Zátopek was meer dan een sportman. Tijdens de Praagse Lente van 1968 protesteerde Zátopek tegen de Sovjet-invasie, waarna hij uit de Communistische Partij werd gezet en dwangarbeid moest verrichten. Zátopek gaf geen krimp: na het keiharde trainen was hij immers best bestand tegen ‘een beetje handenarbeid’.

Film over Zátopek

De Tsjechen teren ook vandaag de dag nog op Zátopeks legendarische morele en sportieve nalatenschap. In het filmscenario komt de Australische toploper Ron Clarke in 1968 naar Praag in de hoop dat Zátopek, zijn grote voorbeeld, hem kan helpen uit zijn vormcrisis te raken. Door middel van flashbacks worden hoogtepunten uit Zátopeks rijke hardloopverleden gememoreerd.