De 103 kilometer lange ultramarathon slingert zich iets ten zuiden van Siena met ruim 3500 hoogtemeters door de glooiende heuvels van de mooiste streek van het Italiaanse Toscane: Val d’Orcia. Geert van Nispen wil in 15 dagen de Pyreneeën over km hardlopen door Toscane: Cees liep de Toscany Crossing. Cees Dijkstra uit Appelscha was afgelopen weekend één van de 200 gelukkigen die van start mocht gaan.

Toscany Crossing: het parcours

Dijkstra begon afgelopen zaterdagmorgen om 05:30 uur aan zijn trail. ‘Bij de Tuscany Crossing gaat genieten en beleven boven het lopen. Je loopt door een prachtig gebied met schilderachtige dorpjes, wijngaarden, forten, kastelen en middeleeuwse kerken, thermen, piazza’s en pijnbomen. Bovendien loop je over wegen en heuvels waar beroemde passages van de film Gladiator zijn opgenomen’, vertelt Dijkstra.

UNESCO werelderfgoedlijst

De eerste helft van de Tuscany Crossing is al prachtig maar nog niet zo zwaar. De lopers komen door plaatsen als Pienza dat met zijn 16e eeuwse straten en pleinen is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst, het sprookjesachtige Montichello en Bagni San Filippo, een kleine warmwaterbron met calciumcarbonaat die witte watervallen vormen. Na 70 kilometer wordt het zwaarder en gaat het parcours via een klim van 7 kilometer door schaduwrijke hazelnootbossen naar het hoogste punt van de tocht, de oude vulkaan Amiata. De passage hiervan ligt op 1055 meter hoogte. Daarna gaat het in 20 kilometer naar het laagste punt (207 meter) om de laatste 10 kilometer weer flink te stijgen naar de finish in Castiglione d’Orcia op 540 meter hoogte.

Drie borden pasta

Dijkstra: ‘Ik had me voorgenomen onderweg de tijd te nemen en te genieten, je loopt tenslotte in een van de mooiste streken van de hele wereld en juist dat wil de organisatie je laten beleven. Diezelfde organisatie had ons ook gewaarschuwd onze krachten goed te verdelen, want niets hier was vlak. Krachten sparen en goed eten en drinken was het devies. Elke verzorgingspost was bij een restaurant, daardoor heb ik onderweg op 3 plaatsen een bord heerlijke pasta met rode saus en kaas gegeten. Bij 20 graden Celsius was het gewoon genietend lopen en de verzorgingsposten in de gaten houden. In het begin ben je niet moe, maar na 50 kilometer zacht glooiende heuvels met ontelbare pijnbomen ga je de hoogtemeters echt wel voelen.’

Genieten > tijd

Bij de Tuscany Crossing geldt een maximale tijd van 22 uur om de 103 kilometer te volbrengen. Cees Dijkstra bereikte na ruim 18 uur de finish, maar tijd was ditmaal niet belangrijk. ‘Dit was mijn tiende ultra van 100 kilometer of meer, maar zeker de mooiste. Ik viel onderweg van de ene in de andere verbazing en vaak was het net een film waar je doorheen liep. Ik had makkelijk sneller kunnen zijn, maar ik heb nu de tijd genomen om onderweg prachtige foto’s te maken, goed te eten en zelfs nog een kleine powernap te doen, ook dat hoort bij ultralopen. Echt zwaar en technisch was deze ultra niet. Het was pittig, maar te doen. Het parcours in Toscane is het visitekaartje. Wat een schitterende loop is dit! Deze Tuscany Crossing heeft diepe indruk gemaakt.’ Gepubliceerd op: 26/04/2022.